Президентът Тръмп често казва, че "е създал най-великата икономика, която светът е виждал, докато не се появи китайският вирус". Може би някои хора вярват в това, но ако икономиката беше толкова голяма, защо Фед поддържаше лихвите на нула и баланса си на равнище от 4 трилиона долара, пита Дъг Френч.

Президентът се хвали с нарастването на БВП за третото тримесечие; въпреки това, както Дейвид Розенберг написа в Twitter: "Дори и с бързият темп на покачване на БВП през третото тримесечие, през 2020 г. вероятно той ще спадне с около 4%, което ще е най-лошата година за икономиката от Втората световна война насам."

Може би икономиката не беше толкова добра напоследък. Даниел ДиМартино Бут, която някога е работила за Ричард Фишър от Федералния резерв на Далас, каза в шоуто на Раул Пал Real Vision:

"16 септември [2019] те пуснаха не-количествените улеснения. Причината за това беше, че инверсията е преминала 30-дневната граница и те са си казали: "О, боже, историята казва, че сме в рецесия." Е, ние наистина сме в рецесия. Световната търговия се свиваше през цялата 2019 г. Лейси Хънт ще каже, че трябва да се върнеш към рецесиите с по два пада от 80-те или 2007-2009 г., онази ера, преди да има глобално свиване в световната търговия. Разбира се, бяхме насочени към рецесия. Но беше много бавно."

В добрите стари времена балансът на Федералния резерв беше на стойност 800 милиарда долара. През ноември 2008 г., в дъното на Голямата рецесия, активите на Фед избухнаха до над 2 трилиона долара. Към 2015 г. общите активи на Фед достигнаха 4,4 трилиона долара. Разбира се, когато коронавирусът удари, активите на Фед се изстреляха до над 7 трилиона долара.

Някои хора прогнозират, че ще достигнат 10 трилиона долара до края на 2020 г. Кой знае? Джеръм Пауъл настоява за фискални стимули и твърди, че разполага с повече боеприпаси, ако бъде принуден да ги използва.

А пазарите и участниците на пазара трябва да виждат, че Фед прави нещо, защото ако не го направят, просто се взират в куп неплатежоспособни инструменти. Така че те трябва да знаят, че се прави нещо за тяхното добро. И причината, поради която всеки служител на Фед се моли за увеличаване на разходите, е, че искат 3 или 4 трилиона долара нов продукт, за да купуват и да продължат агресивно да разширяват баланса.

По-просто казано, Фед се нуждае от повече емисии облигации, които да купува.

Както е сега, Министерството на финансите емитира, първичните дилъри купуват, а след това Фед купува това, което останалата част от пазара не е взела. Има разговори за изваждане на основните дилъри от уравнението, както каза ДиМартино Буут:

"Дори да не отворят отново Закона за Федералния резерв от 1913 г., за да разрешат на Фед да купува съкровищни ​​ценни книжа на търг, което ще изисква промяна на закона, каква е разликата, след като, виждате, кърлежите продължават да смучат? Виждате, че чуждестранни инвеститори се отдръпват от нашия пазар на облигации, което означава, че Фед трябва да се намеси. И така, ако Фед усвоява ефективно емисията на хазната, защо не бихте го нарекли монетизация на дълга, след като де факто е това?"

Феликс Зулауф, собственик и президент на Zulauf Asset Management, каза пред Грант Уилямс и Питър Флекенщайн в подкаста The End Game, че правителството не може да поеме по-високи лихви по облигациите. Той каза, че централните банки в света трябва да напечтат колкото хартийки са необходими. Резултатът до края на десетилетието ще бъде баланс на Федералния резерв на обща стойност от 40 до 50 трилиона долара. Уилямс и Флекенщайн звучно ахнаха, когато чуха Зулауф да казва това.

След като централните банки в света достигнат своя лимит, Зулуаф вярва, че суверенните лихвени проценти ще бъдат ограничени и пенсионните планове и индивидуалните пенсионни сметки ще бъдат принудени да купуват хартията.

Отрицателните лихвени проценти ще продължат в Европа, което ще доведе до национализация на банките. Същото ще се случи и в САЩ, като реалните лихвени проценти ще бъдат отрицателни за години напред. Отрицателните лихви наказват банките, каза Зулауф.

Днешните социални вълнения не изненадват Зулауф, като се има предвид политиката на централната банка, довела до огромното разделение между хората на "имащи" и "нямащи". Според него САЩ са най-лошите в това отношение, заедно с Бразилия. Резултатът е, че "цайтгайстът завива наляво".

Тръмп е популист/социалист, който има общ език с дясното крило, според Зулауф. Той вярва, че Джо Байдън би работил по-добре с европейските социалисти.

Това раздробяване ще доведе до формирането на повече нации през следващите двадесет години и дори Калифорния, която има петата по големина икономика в света, може да се откъсне от САЩ.

Това е инвестиционен сценарий, какъвто никога не сме виждали. Успех и бъдете внимателни.