Цената на златото се променя слабо в четвъртък, след като преди това стойността му  нарасна с 1,8% вчера и се върна над нивото от $ 1700 за тройунция, показват данните от търговията.

Днес сутринта цената на юнските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна до 1 715,85 долара за тройунция. Жълтите кюлчета поскъпнаха с 1,8% в сряда.

Цената на сребърните фючърси за май се понижи с 0,55% до 24,398 долара за унция.

Въпреки покачването на цената на златото в сряда, което се случи в последния ден на търговия за март и първото тримесечие. През този период имаше най-лошото си тримесечие от 2016 г. насам - благородният метал поевтиня с 9,6% .

Основните фактори за тази тенденция бяха стойността на долара и доходността от американските държавни облигации. Доларът се засили през първото тримесечие, което е негативно за златото, тъй като в този случай металът става по-малко достъпен за инвеститори с друга валута. Доходността на американските облигация почти се удвои от началото на 2021 г. до годишен рекорд, който също е отрицателен фактор за златото.

Тъй като златото е чувствително към долара, инвеститорите ще следят тази седмица данните за пазара на труда в САЩ. В четвъртък ще станат известни седмичните данни за броя на първоначалните заявления за обезщетения за безработица, в петък - данни за пазара на труда.