Цената на златото в петък сутринта расте на фона на обезценяването на американската валута, инвеститорите очакват данни за инфлацията в САЩ.

Данните от днешната търговия показват, че котировките на февруарските фючърси за злато на борсата в Ню Йорк Comex са нараснали с 0,06%, или с 1 долар, до 1777,8 долара за тройунция.

В същото време сребърните фючърси за март поевтиняват с 0,2% до $21,968 за тройунция.

Стойността на благородния метал расте на фона на отслабналия курс на долара, чийто индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) намалява с 0,09%, до 96,19 пункта .

Фокусът на инвеститорите е върху американската инфлационна статистика, която ще бъде публикувана в петък вечерта. Анализаторите очакват потребителските цени в САЩ да се повишат с 6,8% на годишна база през ноември, след като се повишиха с 6,2% месец по-рано. Показателят може да е най-високият от 1982 година насам.

"Данните за инфлацията в САЩ в петък ще бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите в близко бъдеще, тъй като дават представа за следващата стъпка в паричната политика на Фед", казаха анализатори от Phillip Securities пред The Wall Street Journal.