Златото във вторник сутринта се търгува на положителна територия, като леко поскъпва в очакване на данни за инфлацията в САЩ. В тази посока действа и запазването на пазарните рискове, коментират анализатори.

Информацията за днешната търговия показва, че цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,09% или с 1,65 долара до 1 757,35 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време поемтиняват с 0,31% до 22,595 долара за тройунция.

Статистическите данни за инфлацията в страната, които ще бъдат публикувани в сряда, са един от най-важните фактори за определяне паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Експертите прогнозират, че годишната инфлация в страната през септември ще се задържи на августовското ниво от 5,3%.

Сигналите от Федералния резерв могат да повлияят на курса на долара, към който златото е чувствително. Укрепването на долара традиционно се отразява негативно на котировките на жълтите кюлчета, като ги прави по-малко достъпен за закупуване в друга валута и обратно.

Златото може да бъде подкрепено от нарастващите рискове за американската икономика и продължаващите проблеми във веригата на доставки, според анализатори на Oanda, цитирани от Wall Street Journal.