Цената на златото в понеделник сутринта се повишава до почти 1655 долара за тройунция, сочат данни от днешната търговията. Подкрепа за ръста на котировките на скъпоценният метал дава моментното отслабване на долара.

Все пак, постоянно високата инфлация и залозите за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на големите централни банки поддържат натиск върху цените на кюлчетата.

Днес, към 9:45 чса българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна със 6,8 долара, или с 0,36%, до 1655,70 ​​долара за тройунция.

В същото верем борсовата котировка на декемврийските фючърси за среброто се покачва с 1,44% до 18,332 долара за унция.

На спот пазара жътите кюлчета се търгуват по 1649,69 долара за тройнция съобщава Тrading Еconomics.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,21%, до 113,07 пункта. По-евтиният долар поддържа търсенето на злато, което в този случай става по-достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.

Но като цяло доларът продължава да се поддържа на сегашното си високо ниво от очакванията, че системата на Федералния резерв на САЩ ще продължи да повишава лихвения процент, който традиционно укрепва щатската валута и задържа цената на златото.