Цените на златото растат в петък сутринта, подкрепени от по-слабия долар, показват данните от търговията.

Стойността на февруарските фючърси за жълтите кюлчета на борсата Comex в Ню Йорк в началото на деня нарасна с 0.28%, или с 3,25 долара, до 1840,65 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто паднаха с 0,16% до $ 24,05 за унция.

Цената на златото в петък се подкрепя от спада на долара. Обезценяването на американската валута прави благородния метал по-привлекателен за инвеститори и търговци, притежатели на други валути.

"Взаимовръзката злато/долар се е върнала, тъй като пазарите малко или много вече са отчели оптимизма по отношение на ваксината", заяви Маргарет Йънг, стратег на DailyFX, цитирана от Ройтерс.Йънг също така добавя, че за да се предотврати спад в цените на златото, то се нуждае от "силен катализатор", който може да бъде "меката" политика на Федералния резерв на САЩ, предстоящото приемане на спасителен пакет за американската икономика или "малко вероятния" отказ от ваксина срещу коронавирус.

Инвеститорите продължават да наблюдават преговорите за допълнителни мерки в подкрепа на американската икономика по време на коронавирусната пандемия. По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин предложи сума от 916 милиарда долара за стимулиране на икономиката.