Цената на златото във вторник сутринта продължава да се понижава, сочат данните от днешната търговия. Укрепването на долара оказва натиск върху котировките на благородния метал, докато пазарите продължават да оценяват плановете на Федералния резерв на САЩ за основния лихвен процент.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex спадна със 7,60 долара, или с 0,40%, до 1817,30 долара за тройунция.

Скъпоценните кюлчета се търгуват на спот пазара по 1812,65 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се понижи с 0,53% до 20,683 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,13%, до 104,81 пункта. По-силният долар прави златото по-малко изгодно за купуване от търговци и инвеститори, разполагащи с други валута.

Пазарите продължават да се влияят от очакванията на търговците за паричната политика на американския регулатор. Според CME Group 74,5% от анализаторите очакват от Фед ново повишение на лихвите през март - отново с 25 базисни пункта, до 4,75-5% годишно. В същото време 25,5% очакват увеличение с 50 базисни точки.

Американската централа банка започна цикъл от повишения на лихвите миналата година. Сега инвеститорите наблюдават темпа на нарастване.

Златото е чувствително към сигналите за лихвените проценти на Фед. Действията на регулатора оказват влияние върху курса на долара, от който зависи цената на благородния метал. Традиционно повишаването на лихвените проценти подкрепя долара и оказва натиск върху златото.