В началото на валутната търговия в понеделник доларът, еврото и йената са стабилни, докато повечето валути на развиващи се страни продължават да се понижават. Инвеститорите се опасяват от нова ескалация на напрежението в търговските отношение между САЩ и Китай.

Стойността на златото се понижава, тъй като участниците на пазара отиграват възможното повишаване на базовите лихвени ставки в САЩ след септемврийското заседание на Федералния резерв.

Днес сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижават с 3 долара, или 0,25%, до 1197,5 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време спада с 0,25%, до 14,135 долара за унция.

Участниците в търговията обърнаха внимание на петъчните данни на Министерството на труда на САЩ, според които броят на новите работни места в неселскостопанските отрасли са се увеличили с 2011 хиляди, над прогнозите за ръст от 190 хиляди.

Това е важно, защото Федералният резерв традиционно взема предвид тези данните за заетостта при решенията си за паричнокредитната си политика. И поради тази причина у инвеститорите укрепва мнението, че регулаторът може в края на септември за вдигне базовите лихви за трети път тази година.

Фед през август очаквано запази ставките в диапазона 1,75-2%, на повечето анализатори прогнозират тяхното вдигане след заседанието на 24-25 септември до 2-2,25%.

Допълнителен натиск върху ценния метал оказва продължаващото укрепване на американската валута. Днес сутринта еврото леко спада до ниво $1,1546 при курс $1,1553 в края на валутната търговия в петък в Ню Йорк.

Курсът на американските пари спрямо японските е 110,95 йени за долар в сравнение с предишния 110,99 йени.

Общата валута се понижава спрямо йената до 128,09 йени.

Сред валутите на развиващите страни - т.нар. emerging markets най рязко поевтинява турската лира - средно с над 1 процент спрямо основните валути и с 1,2 % по отношение на долара.

През тази седмица участниците на пазара очакват решенията на две от водещите централни банки в Европа - Банката на Англия и Европейската централна банка, чийто заседания ще се проведат в четвъртък.