Цената на златото нараства в петък сутринта, въпреки липса на фактори, които могат да повлияят на нейната динамика, сочат данните от търговията. Понижението на котировките по-рано през седмицата съвпадна със спада на световните акции.

Днес сутринта към 9,30 часа българско време юнските фючърси на златото поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,30% или с 5, 46 долара до 1832,05 долара за тройунция, информира Тtrading Еconomics.

Сребърните фючърси за юли се повишиха с 0,03% до 27,067 долара за унция.

Тази седмица цената на златото основно намаляваше, под натиска на засилващия се долар. Това беше улеснено от данните за априлската инфлация в САЩ, която в годишно изражение се ускори до максимум от 2008 г. насам.

Директорът по маркетинг на GoldCore Дейвид Ръсел заяви пред Market Watch, че спадът в цените на златото тази седмица съвпадна със спада на световните акции, тъй като инвеститорите се страхуват от обща корекция на пазарите след продължително рали.

Нарастването на котировките на благородния метал в петък, от своя страна, е провокирано от възстановяването на американските фондови борси, каза анализаторът. Основните американски индекси в четвъртък се повишиха с 0,7% -1,3% след данни за спада в заявленията за обезщетения за безработица в страната.