Цената на златото се повишава в сряда сутринта като част от корекцията след предишния спад и от новината за спиране на опитите за коронавирусна ваксина от Johnson & Johnson.

Данните от търговията днес сутринта показват, че цената на декемврийските фючърси на жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,19%, или с 3,55 долара - до 1 898,2 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси на среброто се поскъпват с 0,38% до 24,21 долара за унция.

Във вторник златото падна с 1,7% на фона на нарастващите нагласи за инвестиционен риск на световните пазари и продължаващите надежди за нов пакет за подкрепа за американската икономика.В допълнение към корекционния фактор цените на златото в сряда и са подкрепени и от лоши новини за американската компания Johnson & Johnson. Компанията е спряла дозите от своята ваксина COVID-19 на участниците в изпитването поради неизвестно заболяване на доброволец. Компанията се надява да разбере през следващите дни дали може да възобнови тестването.

Нарастващата честота на коронавирусна зараза в световен мащаб и спирането на опитите с ваксина са подкрепящи фактори за златото, което традиционно се счита за безопасен актив.