Цената на златото продължава постепенно да се увеличава в четвъртък сутринта. Котировките на ценния метал вече се вдигнаха над 1730 долара за унция. Търговците оценяват перспективите за ръста на инфлацията на фона на мерките за подкрепа за американската икономика.

Според данните от днешната търговията.цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,5%, или с 8,65 долара - до 1 732 долара за тройунция.

Майските сребърни фючърси поскъпнаха в същото време с 0,93% до 26,372 долара за унция.

Котировките на златото се влияят от доларовите очаквания в светлината на прогнозите за инфлацията и подкрепата за американската икономика. През последните три търговски сесии доларът се обезцени донякъде, което подкрепя цената на благородния метал. По-слабият долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, притежаващи различна валута.

Търговците се опасяват, че възстановяването на икономическите показатели, включително инфлацията, може да служи като сигнал за регулаторите за постепенно отмяна на мерките за подкрепа на икономиката. В същото време по-рано Камарата на представителите прие и изпрати за подпис на американския президент Джо Байдън актуализирана версия на пакета стимули за подкрепа на икономиката за 1,9 трилиона долара.Като цяло златото напоследък е по-чувствително към долара, отколкото към рисковите настроения, въпреки че традиционно жълтите кюлчета се считат за по-надежден актив.

В същото време продължаващата несигурност около пандемията поддържа цената на златото на сегашните нива - преди първите новини за коронавируса, златото е струвало около 1,550-1600 долара, а миналото лято цената скочи до 2000 долара за унция.

Пазарите също така очакват поредица от заседания на големите централни банки в света. Следващата среща на Европейската централна банка ще се състои по-късно днес, а следващата седмица заседания ще имат Федералния резерв на САЩ, Банката на Англия и Банката на Япония.