Стойността на златото във вторник сутринта се колебае около нивата от предишното затваряне, сочат данните от днешната търговия.Укрепването на долара и рисковете, свързани с пандемията от коронавируса, влияят разнопосочно върху цената на жълтите кюлчета,

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк сутринта във вторник нарасна с 0,05%, или с 0,85 долара - до 1 851,65 долара за тройунция. По-рано в хода на търговията котировките леко се понижиха.

Мартенските фючърси за среброто паднаха с 0,09% до 25,262 долара за унция.

Златото се задържа на цена около $1850-1855 за трета поредна сесия за валутна търговия, като не успя да се закрепи на ниво над $1900 в началото на годината. Основният ограничаващ фактор за стойността на скъпоценния метал остава покачването на долара. Засилващата се американска валута оказва натиск върху златото, като го прави по-малко достъпен за инвеститори, притежаващи други валути.

В същото време златото, като традиционно по-надежден актив, поддържа стойността си заради съществуващите рискове, свързани с коронавирусната пандемия.

"Новият щам на вируса ни напомня за факта, че 2021 г. може да не се различава много от 2020 г., ако светът не получи достатъчно бързо ваксината", цитира Ройтерс икономиста на OCBC Bank Хауи Ли.