Цените на златото падат в понеделник като част от корекция след най-силните седмични печалби от декември миналата година насам. Натиск върху неговата стойност оказват и добрите дании от девете най-големи икономики в света, които намваляват интереса към този безопасен актив.

Според данните от търговията днес сутринта стойността на юнските фючърсни контаркти за злато на нюйоркската борса Comex падна с 0,14%, или 2,4 долара, до 1,777,9 долара за тройунция.

Майските сребърни фючърси в същото време поевтиняха с 0,82% до 25,89 долара за унция.

В понеделник се наблюдава корекционен спад на пазара на злато, след като благородният метал поскъпна с повече от 2% през предходната седмица. Това бе най-силният седмичен ръст на стойността му от декември, когато цената на благородния метал се повиши с 2,5%.

Освен това анализаторите посочват възможността за намаляване на търсенето на злато като по-надежден актив въз основа на най-новите статистически данни от САЩ и Китай.

"Икономическите данни от двете най-големи икономики в света също остават много обнадеждаващи и могат да повишат настроенията за инвестиционен риск", каза анализаторът на FXTM Лукман Отунуга пред Market Watch.

Експертът добави, че ако доброто начало на корпоративния отчетен сезон продължи, това също може да повиши инвеститорския интерес към по-рисковите активи, което означава натиск върху стойността на по-надеждното и безопасно злато.