Златото записа най-дългия си период на поскъпване от година и половина насам - пореден знак, че инвеститорите очакват Федералният резерв на САЩ да намали лихвите, пише The Wall Street Journal.

Ценният метал се покачи в осем поредни сесии до петък - най-дългото рали от януари 2018 г. Цената му се увеличава, когато инвеститорите имат притеснения за американската икономика и търсят по-стабилна алтернатива на акциите, петрола и други.

Възможността за по-ниски лихви се отразява негативно и на долара, което прави златото по-евтино за чуждестранните купуваи. В следващите дни инвеститорите ще следят данните за инфлацията, индустриалното производство и продажбите на дребно за май, за да разберат накъде се е запътила най-голямата икономика.

Ралито на златото отразява промяна на настроенията от първите пет месеца на годината, в които инвеститорите предпочитаха сигурността на долара и американските облигации, уверени, че САЩ ще удържи на ефектите от търговската война по-добре от Китай и еврозоната.Но след няколко смрачаващи настроенията данни пазарите очакват забавянето в чужбина да забави и растежа на САЩ, което ще накара Фед да намали лихвите.

В петък фючърсите се покачиха до $1 341,20 за тройунция - на 0,2% от 14-месечен връх. По-късно ценният метал загуби малка част и тази сутрин се търгува срещу $1 328.

В петък Министерството на труда в САЩ публикува разочароващи данни за новосъздадените работни места, а преди това IHS Markit отчете най-бавния темп на ръст на производствената дейност от септември 2009 г.

По данни на CME Group инвеститорите пресмятат 87% шанс за намаляване на лихвите два или повече пъти тази година.

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Това решиха от ЕЦБ на днешното си заседание