В началото на петъчната търговия доларът удържа положителната динамика по отношение на повечето световни валути, започнала в четвъртък с излизането на добрите данни за търговията на дребно в САЩ.

Интересът към златото, обаче се запазва, и благородният метал продължава да се търгува на достигнатите 6-годишни ценови максимуми.

Общата валута се понижава днес сутринта към американската до 1,1103 долара за евро от нивото при закриване на сесията вчера -1,1106 долара за евро.

Курсът на долара спрямо японската валута се покачва до 106,13 йени в сравнение с 106,11 йени за долар.

Подкрепа за стойността курса на американската валута в петък продължава да оказва статистическите данни за по-голям от прогнозирания ръст на продажбите на дребно в САЩ - 0,7% в месечно изражение при очаквано от експертите повишение 0,3%.

В същото време инвеститорите продължават да се безпокоят за състоянието на световната икономика. Това означава, че вложителите ще се отказват от риска и ще търсят безопасни активи, като парите ще отидат в американски държавни облигации, злато, швейцарски франкове и японски йени, цитира експерти Ройтерс.

Цената на златото се стабилизира на достигнатите многогодишни максимуми на фона на опасенията за глобалната икономика и търговските конфликти между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex съвсем слабо се покачват - с 0,35 долара, до 1531,65 долара за тройунция.

Цена септемврийските фючърси за среброто на практика не се променя и е17,218 долара за унция.