Самайра Мета е 10-годишно момиче, което израства в Силициевата долина. Eдва на тази крехка възраст тя не просто привлече вниманието на технологични гиганти, като Microsoft и Google, а ги накара да се борят, за да я привлекат към своите служители. Това се дължи на уменията ѝ като програмист, пише Business Insider.

Още когато е на 6 години бащата на Самайра Ракеш Мета, който тогава е инженер в Intel, започва да я учи да пише кодове. Две години по-късно тя създава настолната игра CoderBunnyz, с която цели да научи други деца да кодират.

Благодарение на изобретението си Самайра печели второ място в конкурса Pitchfest на Think Tank Learning през 2016 и сумата от $2500. Това я кара да създаде компания на името на играта CoderBunnyz.

Тя привлича вниманието на телевизионния канал Cartoon Network, който заснема видеоматериал за нея. С него тя цели да вдъхнови младите момичета да кодират и да се развиват в технологичния сектор.

В следствие на популярността, която получава, Самайра започва да предлага играта си в Amazon. От нея момичето продава над 1000 кутии и печели над $35 000.

Снимка 411141

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Заедно с баща си тя измисля план за развитието на играта. Младата програмистка стартира инициатива, наречена "Да, милиард деца могат да кодират". Самайра организира работилници в училищата, за да помогне на децата да се научат да програмират. В началото на следващата учебна година над 106 училища за използвали играта, за да научат възпитаниците си как да пишат кодове.

Част от инициативата включва и даряване на играта на малчугани, които нямат възможност да си я купят.

"В света има над милиард деца и има хора, готови да дарят играта на тези в нужда", обяснява Самайра Мата.

Настолната игра се приема толкова добре, че гениалното дете измисля продължение, което ще дава знания за това как да се кодира изкуствен интелект (AI). Новата версия Coder Mindiz e първата настолна игра с елементи на изкуствен интелект. Тя дава възможност да се научат основните принципи, концепции и модели в AI. А тези знания могат да са много полезни за изграждането на работи.

Момичето разработва втората игра с помощта на брат си, който е бил на 6 години - възрастта, когато баща ѝ започва да я учи да кодира. Наблюдавайки как брат ѝ приема играта, тя си вади изводи и я развива по най-добрия начин, за да е лесна са останалите деца.

Снимка 411139

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Със стартирането на втората игра Самайра започва да организира семинари, за да я представя. В Силициевата долина има 60 семинара, на които присъстват над 2000 деца. Някои от тях са се провели в централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния. Там Самайра се запознава с главният директор на отдела по култура Стейси Съливан.

"Покрай семинарите, които бяха в централата на Google, ние разговаряхме. Тогава тя ми каза, че се справям страхотно и веднага щом завърша колеж мога да работя в Google", разказва Самайра.

Момичето обаче отговаря, че е не е сигурно дали иска да работи за Google, а предпочита да е предприемач.

Съливан и колегите ѝ от технологичния гигант толкова харесват Самайра, че я канят да бъде основния лектор на конференцията за разнообразие на технологиите. Но това не е единственото технологично събитие, на което младата програмистка говори. Тя е участвала в редица други семинари, някои от които на Microsoft и фестивала за момичета - World Wide Women.

След популяризирането на първата ѝ игра Самайра не спира да получава поздравления от известни и успели личности. Един от най-важните моменти за нея е бил, когато получава окуражаващо писмо от бившата първа дама Мишел Обама.

Снимка 411140

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Тя се запознава и с Марк Зукърбърг, когото среща на Хелоуин и се възползва от момента да му измъкне ценни съвети за кодирането. Помни още срещата:

"Най-накрая се запознах с него. Раздаваше шоколадови бонбони. Казах му, че съм млад програмист, а той ми отговори да продължавам в същия дух."

Сега момичето стартира собствена серия от интервюта за света на роботиката, които качва в сайта си CoderBunnyz. Младата програмистка вече има и собствена благотворителна организация, наречена PATH.

"Тя намалява бездомните хора и им помага", обяснява Самайра.

Докато компанията ѝ е достатъчно богата, за да може да прави дарения, Самайра търси начини да събере пари за благотворителност. Като част от този план през лятото е продавала лимонада на щанд и е събрала 119 долара.