Наближава моментът, в който усилията на компаниите, насочени към разработването на 5G технологията, ще им донесат очакваната вълна от свежи приходи.

Бумът за големите производители като Samsung и Apple може да бъде експлозивен през първите месеци от пускането на 5G моделите на пазара, смятат експертите от Goldman Sachs.

В свой анализ от инвестиционната банка прогнозират само през следващата година да бъда продадени 120 милиона смартфона, които поддържат новото поколение мрежа. В предходната си прогноза те посочиха очаквания за продажбата на 50 милиона такива.

"Анализът ни на веригите за доставки дава сигнал за много по-голямо търсене на 5G устройства в сравнение с очакваното по-рано. До голяма степен това се дължи на Китай", посочва експертът Род Хол, цитиран от Yahoo Finance.

Все пак той акцентира върху това, че навлизането на технологията няма да бъде равномерно и достъпът до нея ще бъде ограничен в някои части на света. Основна причина за това са наложените срещу китайския производител Huawei санкции.