Microsoft и хардуерните им партньори направиха може би най-важната хардуерна премиера от началото на годината - представянето на компютри с вградени AI възможности и нова процесорна архитектура. Така наречените Copilot+ PC машини са предвождани от новите Surface Pro и Surface Laptop, но освен тях половин дузина OEM производители са готови с поне по още два модела.

В "главната роля" са новите Arm-базирани процесори Qualcomm Snapdragon X. Apple направи подобен скок преди няколко години - от x86 архитектурата към такава, която е развивана в сегашния си вид за мобилни устройства. Резултатът беше голям скок на производителността и икономията, като очакванията на Microsoft сега са сходни.

Нож в гърба: Готви ли се Microsoft да замени ChatGPT със собствен AI

Нож в гърба: Готви ли се Microsoft да замени ChatGPT със собствен AI

IT гигантът инвестира $10 милиарда в OpenAI, но явно вече гледа и към собствена разработка

Snapdragon X Elite при някои сравнителни тестове се доближава до актуалните чипове на Apple или даже има надмощие. Snapdragon X Plus е другият нов чип, който е с малко по-достъпна цена. И двата имат NPU копроцесор с мощност от 45 трлн. операции в секунда - за сравнение, това е между 3 и 4 пъти по-добро представяне в сравнение с най-доброто, което в момента могат да предложат Intel и AMD.

Тази мощ ще се използва за иновативни функционалности като Recall, която "припомня" всичко, което сме правили на компютъра седмици назад по начина, по който би го направил човек (чрез непрекъснат динамичен анализ на съдържанието на екрана) или Cocreator, който помага при създаването и редактирането на изображения чрез локално инсталирани малки езикови модели.

Водещи програми катоOffice, Zoom, Photoshop и DaVinci Resolve ще са специално оптимизирани за Copilot+ PC с AI функционалности на новите машини.

Qualcomm очаква да си купите нов смартфон заради AI

Водещ производител на чипове очаква да си купите нов смартфон заради AI

Ще се върне ли търсенето на устройства към растежа?

За работата на всичко това ще помогне много мащабно обновление на операционната система. Windows 11 24H2 все още не е очакваната "12-ка" и визуално не носи големи промени, но всъщност идва с ново ядро, нов компилатор, който се възползва от Arm64 и ред други новости.

Старите Windows приложения ще вървят на новите процесори чрез новата платформа Prism, която обещава употреба без компромис в представянето и съвместимостта. Въпреки това, призивът е разработчиците да оптимизират софтуера си за новата архитектура - както стана при Apple.

Конкретните Copilot+ PC машини ще са на пазара след 18 юни. Surface Pro запазва концепцията за устройство "2 в 1" с подвижна клавиатура, докато лаптопът е в два размера (13,8 и 15 инча) и сензорен екран. Останалите устройства - от Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo и Samsung, са отново в тези два хардуерни класа.