Google представи във вторник третото поколение на своите телефони Pixel, както и умен говорител с дисплей и първия си таблет-компютър, продължавайки похода си към хардуерния свят.

Интернет гигантът може да се похвали с най-ползваната мобилна операционна система, както и с факта, че задмина Amazon по продажба на умните домашните говорители през последните тримесечия. Моделите Pixel обаче не успяват да постигнат успех, събирайки под един процент от пазарния дял през първите две години, по данни на Strategy Analytics, цитирани от Reuters.

Новите Pixel 3 и Pixel 3 XL, представени снощи, идват с нови, по-високи цени - $799 за по-малкия модел и $899 за по-големия. Google представи и своя Pixel Slate таблет с операционна система Chrome OS на цена $599.

Снимка 382819

Източник: GettyImages

Акциите на Alphabet - компанията-майка - почти не промениха цената си след представянето.

Google навлезе в хардуерния свят преди три години, надявайки се да копира успешния модел на Apple с тясно контролирана екосистема, в която произвежда и софтуера, и хардуера.

Тази година компанията ще пусне моделите в 10 държави - с четири повече спрямо миналата година. Новите допълнения включват Франция, Ирландия, Япония и Тайван.

Снимка 382817

Източник: GettyImages

Google се надява, че ще привлече и нови клиенти с AI възможностите на телефона, представени по-рано тази година — изкуственият интелект ще може сам да запазва часове за фризьор, например, както и да вдига сам при входящо обаждане и да иска информация за целта му, споделяйки я със собственика на телефона чрез текст.

Изкуственият интелект на Google вече ще говори по телефона вместо нас

Изкуственият интелект на Google вече ще говори по телефона вместо нас

Технологичната компания представи функция, която ще ви изуми - и може би малко ще ви изплаши

Раян Райт от IDC обаче казва, че Google не е променила достатъчно новите си модели, за да се отличи от конкурентите си.

През деветте месеца до края на 30 юни компанията е доставила едва 2,53 милиона модела.

Снимка 382818

Източник: GettyImages

Какво предлагат новите модели?

Pixel 3 и Pixel XL 3 идват с дисплеи с размер 5,5 и 6,3 инча. Първоначалните реакции към екраните не са особено позитивни, тъй като екранът на по-малкия модел все още има твърде големи рамки, докато повечето конкуренти вече предлагат редица телефони, при които дисплеят обхваща почти цялата предна част. По-големият модел пък има твърде дълбок прорез в горната част, макар да не притежава система за лицево разпознаване, както iPhone и други конкуренти от Android света.

Телефоните притежават процесори последно поколение Snapdragon 845 с осем ядра и 4GB RAM.

Камерата отзад остава една - 12MP - но в комбинация със софтуера на Google миналогодишният Pixel 2 си спечели титлата за най-добре снимащ телефон. Очаква се новият модел да прави още по-впечатляващи снимки.

Телефоните могат да се похвалят още и с безжично зареждане. Както и предходните модели, новите нямат 3,5 мм аудио жак.