Първият blockchain телефон на HTC вече е тук. Exodus 1 маркира новата стратегия на закъсалия производител да се фокусира върху нови технологии, за да увеличи продажбите си.

Тайванската компания съобщи още, че е разработила свой криптопортфейл, наречен Zion. Благодарение на него, телефонът може да работи и като хардуерен портфейл.

Exodus 1 е разработен със специален "анклав" - отделена от операционната система Android част от чипа на телефона, която използва технология на SoftBank и дъщерната ѝ Arm Holdings, предназначена да пази криптовалутата на сигурно място.

"Представете си го като микро операционна система, която работи паралелно с Android", посочи директора от HTC Фил Чен, цитиран от CNBC.

Значението на включването на технологията в телефона е, че повишава сигурността и запазването на личните данни на активите на потребителя, а по-късно тя ще може да се ползва и за предпазване на други лични данни и идентичност на потребителите. "Доминиращите компании днес са Google, Facebook, а в Китай Baidu, Alibaba и Tencent, защото те притежават всичките ни данни", заяви той.

Моделът притежава още и двойна 16MP камера и двойна предна 8MP, 6-инчов екран, процесор Snapdragon 845, 6GB RAM и 128GB памет.

Exodus 1 може да бъде купен само с криптовалута - 0,15 bitcoin или 4,78 ether, което е около $960. Очаква се доставките да започнат през декември.