Apple и Samsung доминират в класацията на най-продаваните смартфони през първото тримесечие на 2024 г., като на първо място е iPhone 15 Pro Max, показват данните на Counterpoint Research.

Най-мощният смартфон на Apple е с 4,4% пазарен дял. След него се нареждат iPhone 15 (4,3%), iPhone 15 Pro (3,7%) и iPhone 14 (1,9%).

Nokia или iPhone: 15-те най-продавани мобилни телефона на всички времена

Nokia или iPhone: 15-те най-продавани мобилни телефона на всички времена

Първите 10 места се делят от двете марки

Едва след това идват три устройства на Samsung - Galaxy S24 Ultra, Galaxy A15 5G и Galaxy A54.

iPhone 15 Plus е най-малко желаният от настоящата генерация смартфони на Apple с 1,3% пазарен дял. Все пак, това е повече в сравнение с последните два смартфона в Топ 10 - Samsung Galaxy S24 и Samsung Galaxy A34.

В сравнение със същия период на миналата година съотношението се запазва, като обаче по-скъпите смартфони (iPhone Pro / Samsung Galaxy S) са по-добре представени през 2024 г. Реално тази година само 3 от десетте най-продавани смартфона са извън премиум класа (т.е. според методологията на Counterpoint на цена от под 600 долара).

Бестселърът iPhone 15 Pro Max е един от най-скъпите смартфони, които можете да си купите, като базовият модел е около 2600 лева, а най-добре окомплектованата версия излиза близо 4000 лева.

Това е показателно за една добре видима тенденция от последните години - във времена на криза редовите потребители може и да ограничават технологичните си покупки от бюджетен и среден клас, но по-заможните не спират да купуват устройства от премиум клас.