Известията на телефона могат да накарат човек да провери устройството на момента, игнорирайки средата, в която е. Нотификациите са променливи награди и е психологически доказано, че е по-трудно да се отървем от тях, отколкото от непроменливите награди.

Според проучване човек получава около 63.5 известия на ден. Така че еднодневната почивка от тях може да е приятно изживяване, благодарение на липсата на и стрес, които се натрупват след постоянното проверяване на телефона. И въпреки че тази промяна може да ни изглежда малка, тя може да смени цялата ни перспектива към нещата.

Защо сме пристрастени към смартфона си? Науката го обяснява

Защо сме пристрастени към смартфона си? Науката го обяснява

Четирите етапа към него

Хората са толкова пристрастени към известията на телефона, че когато учените са се опитали да намерят 30 участници в експеримент, в който те да изключат всички свои нотификации за период от една седмица не са се намерили нито един желаещ. Даже и след като променили периода на 24 часа, само 30 човека са били съгласни.

Оказва се обаче, че много от участниците в експеримента са били по-продуктивни и са се разсейвали по-малко.

Въпреки че са чувствали притеснение, тъй като са могли да пропуснат съобщение от приятели или колеги, две трети от участниците са решили да изключат известията си за по-дълго време.

Две години по-късно учените разбрали, че още 13 човека  са променили настройките си; докато някои окончателно изключили нотификациите на определени приложения, други често включвали режимът "не ме безпокойте "

Когато поглеждат телефона си, хората всъщност не търсят съдържание, а просто нещо ново. Човек се пристрастява към това и трябва да премахне известията. Но след време човек спира да се интересува от тях и ги забравя