Покупката на лаптоп вече не е нещо, което ни се налага особено често. В последните години хардуерът, дори и на по-ниския клас мобилни компютри, вече е достатъчно мощен, за да можем да го ползваме няколко години. Слабото развитие на софтуера и малкото нови функции също не предразполагат към често обновление, с изключение на случаите, когато се ползват специфични и ресурсоемки програми.

Затова е важно, когато избираме лаптоп, да знаем, че можем да разчитаме той да ни случи вярно дълго време и частите му да имат нужда от подмяна поради разваляне рядко.

Consumer Reports, базирана в САЩ неправителствена организация, проведе наскоро проучване сред потребителите, което ни дава представа кои марки лаптопи са най-здрави.

Изследването е направено сред 90 000 души, които са закупили нов мобилен компютър между 2014 и първото тримесечие на 2017 г.

Какво показват данните?

Най-малко повреди в края на втората година от употреба има при лаптопите Apple. Едва 10% от потребителите са съобщили за проблем. На дъното на класацията е Microsoft, които възлагат много надежди на своята линия Surface за диверсифициране на приходите. Лаптопите на гиганта от Редмънд обаче се оказват най-чупили, като от проблеми се оплаква всеки четвърти. След Apple се нарежда вечният конкурент - Samsung, с 16% оплаквания.

Трети са Acer с 18%, а четвъртото място си делят HP и Asus с по 20%.

Следват Lenovo (21%), Dell (22%) и Toshiba (24%). Последни, както споменахме, са Microsoft с 25% случаи на дефект.