Все по-често се купуват нови смартфони с появата на евтини модели и нарастващата зависимост на хората от телефоните. Потребителите на смартфони сменят устройствата си с нови средно на всеки 21 месеца, установи глобално проучване на изследователската компания Counterpoint Research.

Оказва се, че в развиващите се страни хората по-често обновяват усторйствата си, отколкото в развитите държави. Така например, в Мексико и Тайланд периодът е 18-19 месеца, а в Япония - 26 месеца.

Повечето потребители в Австралия, Китай, Германия и Саудитска Арабия са готови да платят над 400 долара за покупка на ново устройство, така че тези страни са целеви пазари за производителите на скъпи смартфони.

Неслучайно Apple е лидер на пазарите в Германия и Австралия, където 85% от притежателите на iPhone не възнамеряват да сменят бранда при покупката на нов смартфон.

Почти всеки втори потребител на планетата изразходва по 5 часа средно на ден с умното си устройство за достъп до социални мрежи, преглеждане на уеб сайтове, за гледане на филми, игри и други занимания, пише TechNews.

Деловите потребители, които ползват смартфона за работа, прекарват с устройствата си средно по 7 часа на ден. Това правят и хората, които предпочитат смартфона вместо компютъра за достъп до цифрово съдържание - общо двете групи формират една четвърт от потребителите.

Резултатите от проучването сочат, че 64% от притежателите на смартфони в света използват устройствата за достъп до интернет, 62% - за игри, 56% - за телефонни разговори и 54% - за общуване през месинджъри.