От зората на човечеството човешкият труд в земеделието е бил от решаващо значение за оцеляването ни като вид. По време на комунизма, именно бригадите се оказват жизненоважни за селското стопанство изобщо поради липсата на механизация. Днес милиони студенти по света ги използват като форма на препитание.

Но скоро това може да се окаже в миналото, тъй като израелската компания Tevel Aerobotics Technologies показа летящ автономен робот (flying autonomous robot или FAR), който може да бере плодове денонощно, предаде Zero Hedge.

За целта, FAR е снабден с изкуствен интелект, сензори и компютърно зрение, които му позволяват обирането само на най-узрелите плодове, като машината, разбира се, може да работи денонощно.

"Чрез изкуствен интелект FAR различава плода от листата и класифицира неговия размер и степен на узряване", посочват от изданието Inceptive Mind. "След това роботът избира най-подходящия начин за откъсването му, като едновременно с това се задържа стабилен във въздуха, докато ръцете му го извършват."

"Никога не е имало достатъчно ръце, които в точния момент и на точната цена да берат плодове", изтъкват от Tevel Aerobotics Technologies. "Плодовете остават да изгният в овощните градини или се продават на малка част от пиковата си цена, докато фермерите губят милиарди долари всяка година."

Освен самото бране, FAR предоставя информация за прогреса в реално време, количеството набран плод, времето, за което се случва брането, и общите разходи.

От сайта на компанията става ясно, че тестовете с дрона ще се проведат догодина на площ от над 100 хектара в Италия, Испания и САЩ.