След няколко модела от среден и нисък клас Nokia се завърна с наистина висококачествен смартфон.

Легендарната марка, която вече е собственост на HMD Global, представи своя нов флагман - Nokia 8. Амбицията й е само една - да се конкурира с лидерите на пазара iPhone на Apple и Galaxy на Samsung

Смартфонът разполага с 5.3 инчов дисплей с резолюция 2560x1440 пиксела, три 13-мегапикселови камери (две задни и една предна) с оптика от Zeiss, високопроизводителен 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 835 Mobile Platform, пространствено аудио, което се използва в кино студиата в Холивуд.

Операционната система е изчистена версия на Android с ежемесечни ъпдейти за сигурност. Оперативната памет е 4 GB а, вътрешната - 64 GB, която може да се увеличи до 256 GB.

Смартфонът предлага първата в света Dual-Sight видео технология, която дава възможност за двустранно живо излъчване, в реално време в социалните мрежи Facebook и YouTube.

Снимка 308281

Източник: HMD Global

Благодарение на нея предната и задната камера снимат едновременно в разделен екран, позволявайки стрийминг на живо. Това е т.нар. bothie, което според компанията ще замени досегашния хит - selfie.

Технологията е полезна и за влогърите, които могат да излъчват своите истории в социалните медии. Притежателите на Nokia 8 ще могат да се насладят на неограничено пространство за снимки и видео в Google Photos.

Батерията е вградена, с капацитет 3090mAh. Снабдена е с технологията за бързо зареждане Qualcomm® Quick Charge 3.0 и осигурява 11 часа гледане на 4K видео с едно зареждане.

Nokia 8 е лек, с монолитен алуминиев корпус с изчистен дизайн, а благодарение на специална технология, смартфонът се самоохлажда.

Сигурността е гарантирана благодарение на биометричен четец за пръстов отпечатък.

"Знаем, че феновете днес създават и споделят на живо съдържание повече от всякога с няколко милиона снимки и видеа качвани в социалните мрежи всяка минута. Хората се вдъхновяват от това съдържание за създаването на свое собствено. Именно това а вдъхнови и нас да създадем този флагман сред смартфоните, с перфектен баланс между дизайн, отлично изживяване и мощни характеристики", каза Юхо Сарвикас, главен продуктов директор в HMD Global.

Снимка 308280

Източник: HMDB Global

Телефонът се предлага в четири цвята: полирано синьо, полирано медно, закалено синьо, стомана.

Смартфонът ще бъде пуснат на глобалния пазар в началото на септември на средна цена от 599 евро.

HMD Global вече представи 8 устройства Nokia през последните 8 месеца. 3 от тях са смартфони от среден клас, а останалите са телефони с по-скромни възможности.

С Nokia 8 компанията се насочва към високия сегмент. Моделът се разглежда като ключов за успешното завръщане на марката на глобалния пазар.