Facebook започна да събира екип, който ще работи върху проектирането на чипове. Компанията търси мениджър, който може да "изгради и управлява цялостна SoC/ASIC, фърмуер и организация за разработване на драйвъри".

SOC (система върху чип) е обща концепция за чип архитектури и обикновено се използва при проектирането на чипове за мобилни устройства, докато ASIC (интегрална схема със специфично приложение) се отнася за чипове, създадени със специално предназначение.

Facebook последва примера на Alphabet и Apple в стремежа да намали зависимостта си от производителите на чипове. Тя ще използва чиповете за захранване на хардуерни устройства, софтуер за изкуствен интелект и сървъри в центровете си за данни. Facebook управлява подобни центрове по целия свят и това е основното приложение на капитала й.

Използвайки собствени процесори, компанията ще има по-добър контрол върху разработката на продукти и ще може по-добре да настрои общото функциониране на своя софтуер и хардуер.

Технологични гиганти като Alphabet и Microsoft търсят печалби чрез персонализиране на чипове, особено за изкуствен интелект, въпреки че публикуването на работните места не означава, че екипът ще бъде съсредоточен главно върху изкуствения интелект.