Трудно е да се повярва, че от пускането на Samsung Galaxy S са изминали само 12 години — моделите от най-високата серия на пазарния лидер в сегмента изживяха забележителна еволюция, която често вървеше с една крачка пред промените в начина, по който комуникираме, работим и се забавляваме.

Уверените и добре премерени стъпки напред дадоха резултат: Samsung и серията Galaxy S са първият избор в света на смартфоните с Android — и по тях се сравняват всички. Констистентният резултат през толкова дълъг за технологичния свят период, в който много нови звезди изгряха и залязоха, не може да се дължи на друго, освен на иновациите на компанията — иновации, които не бяха просто еднодневен маркетингов трик, а истински промениха някои части от живота ни.

Представените през февруари три модела от серията - Galaxy S22, S22+ и S22 Ultra - надграждат стратегията на компанията и сами по себе си и трите модела предоставят "пълния пакет" от възможности и качества, които биха били по вкуса и на най-взискателните..

Нещо повече, потребителите сменят смартфона си все по-рядко. И е важно устройството, което ще носим със себе си и на което ще разчитаме да запечата интересен и вълнуващ момент, да ни помогне да намерим посоката, когато се загубим, или което просто ще ни помогне да се отпуснем след дълъг ден, да вършим всичко това с лекотата и увереността, с която го правят трите модела.

Мощните процесори, несравнимите дисплеи, компетентните дори през нощта камери, отличната свързаност със света и между останалите устройства с марката Samsung, обещанието за четири години ъпдейти на операционната система и 5 години ъпдейти по сигурността - всичко това прави устройствата от серията Galaxy S22 най-добрия избор за телефон, който ще е с вас през следващите няколко години. Макар да имат няколко важни разлики, всеки един от моделите е солиден избор, който ден след ден ще ви служи вярно.

По какво се различават трите модела?

Дизайн и дисплей

Започвайки от външния вид, в серията тази година има промени. Докато Galaxy S22 и S22+ наследяват облика си от миналогодишните модели, S22 Ultra поема в различна посока. Нищо случайно няма в тази разлика, а причината е, че Ultra-моделът всъщност "споделя ДНК" с обичаната серия Note, включително е снабден с писалката S Pen.

Снимка 562852

Източник: Samsung

Стилният дизайн на Galaxy S22 и S22+ тази година идва в четири цвята: класическите мистично бяло и мистично черно, както и по-вълнуващите розово златно и зелено. Емблематичният външен вид на моделите включва така наречения Contоur-Cut дизайн, който интегрира камерата в корпуса, който отличава моделите от всички останали на пазара. Тази година премиум усещането се допълва от стъкления гръб и в трите модела, и от алуминиевата рамка.

Galaxy S22 Ultra пък много наподобява Note20 и се отличава от останалите два модела с леко извития си дисплей. Приликата не е случайна. Samsung Galaxy S22 Ultra получава нелеката задача да замести Note серията, като комбинира най-доброто от двете флагмански "семейства" на производителя. В него място намира и иновацията на Samsung от далечната 2011 г.: стилусът S Pen. Вграден в тялото на S22 Ultra, той реагира много по-бързо от стилуса при Note20 Ultra.

Снимка 562848

Източник: Samsung

S Pen е незаменим помощник, когато свикнете с възможностите му. Благодарение на изкуствения интелект и по-ниското забавяне може да пишете директно върху дисплея, а телефонът ще разпознае думите и ще ги превърне в текст, който може да копирате и изпратите. Удобна е и възможността да направите скрийншот и моментално да рисувате върху него. Стилусът може да се използва и за активиране на камерата, за контрол на музикалния плейър и за други функции, включително смяна на слайдове, когато правите презентация с включен Dex.

Samsung Galaxy S22 Ultra се предлага също в четири цвята: мистично черно, мистично бяло, зелено и бордо.

И трите модела са стилни и красиви, но това не значи, че са крехки. За тези, които искат да се наслаждават на дизайна на устройството си и не харесват кейсове, има много добра новина: и трите тазгодишни модела са конструирани с рамка от Armor Aluminum — най-здравият алуминий в индустрията, който бе използван и при Samsung Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3. Издръжливостта им се гарантира и от новото стъкло Corning Gorilla Glass Victus+, използвано за първи път в смартфон. Очаквано, и трите модела имат и защита от прах и вода с рейтинг IP68. Както и матово покритие на гърба, което намалява отпечатъците от пръсти.

Снимка 562883

Източник: Samsung

При изработката на серията Galaxy S22 има още нещо любопитно: бутонът, модулът на високоговорителя и вътрешните части на бутоните за изключване и за силата на звука са изработени от рециклиран материал — от извадени от морето и океаните захвърлени риболовни мрежи. Както е известно, изхвърлената пластмаса е особено вредна за околната среда и най-вече за флората и фауната в моретата.

Традиционно, Samsung изпъкват със своите дисплеи. Именно Galaxy S от 2011 г. бе първият, който предлагаше AMOLED екран, и компанията продължава да държи лидерската позиция и да печели награди за дисплеите си.

S22 е най-малкият — ако 6,1" може да бъде определен като малък екран. S22+ разполага с 6,6" дисплей, а S22 Ultra с 6,8". И трите екрана предлагат супербързо опресняване от 120Hz, с което скролването в интернет и игрите се усещат по-приятно. С цел удължаване на живота на батерията, когато не се нуждаете от него, опресняването може да падне и до 10Hz за S22 Ultra и до 48Hz за S22 и S22+.

Снимка 562916

Източник: Samsung

Новост в екраните на двата по-големи модела е по-високата яркост, която осигурява отлична видимост при слънчево време — тя може да достигне 1 750 нита. При S22 тя е 1 300 нита, което все пак е по-добър резултат от този на почти всички конкуренти. Подобренията в дисплея не спират дотук. И трите модела разполагат с технологията Vision Booster, която автоматично настройва екрана спрямо светлината в стаята или навън, за да подобри контраста.

Камери

Серията Galaxy S22 предлага и редица подобрения в камерите, особено при нощните снимки.

Galaxy S22 и S22+ имат 50MP основна камера, както и телеобектив за оптично приближение и ултраширока камера. Galaxy S22 Ultra прави още една стъпка напред, като предлага 108MP основна камера и разполага с възможност за десеткратно оптично приближение и стократно хибридно.

Снимка 562886

Източник: Samsung

И трите модела се представят още по-добре в снимките на тъмно. Серията Galaxy S22 разполага с по-голям сензор, който пропуска повече светлина за ясни и цветни нощни снимки. Те са снабдени и с технологията Adaptive Pixel, която използва комбинация между сливане на пиксели и снимане с висока резолюция , за да предложи възможно най-добрия кадър. S22 Ultra изпъква и тук с комбиниране на 9 пиксела в един за получаване на 2.4um-пикселен сензор, който е най-големият на Samsung досега и пропуска най-много светлина от всички останали.

Компанията добавя и няколко интересни софтуерни възможности. Първата е AI стерео картата, която подобрява значително портретните снимки и обещава да отделя ясно и най-дребните детайли, като например кичурите коса. Функцията работи и при домашни любимци и така козината им не изглежда размазно.

Снимка 562913

Източник: Samsung

Другата любопитна възможност е тази за автоматично кадриране при заснемане на видео, както и при видеоразговори. Благодарение на Auto Framing моделите от серията Galaxy S22 могат да разпознават и следят до десет души. Благодарение на партньорството с технологичния гигант, тя работи и в приложението за видеоразговори Google Duo. Когато е включена, може да се движите из стаята пред телефона, като той ще ви "следи", за да се увери, че винаги сте в кадър.

Samsung предлага и опции за заснемане на видео от повече от една камера едновременно — например предната и задната.

И трите модела имат възможността да заснемат видео с резолюция 8K, като разполагат и с подобрена стабилизация, която премахва ефекта от треперенето на ръката за кадри, които изглеждат почти професионални.

За тези, които наистина искат да направят най-добрите възможни снимки, без значение дали са любители или професионалисти, серията предлага достъп до приложението Expert RAW 5, което предлага десетки настройки за контраста, топлината, баланса, скоростта на затвора и още много.

Комбинацията от иновативен хардуер и умен софтуер гарантира кадри при всякаква осветеност, каквито само преди години не можехме да си представим, че са възможни с телефон.

Сигурност

Поверителността на личните ни данни се превръща във все по-обсъждана тема — и с право. Моделите от върховата серия на Samsung се справят отлично в тази важна, макар и не толкова вълнуваща тема.

Технологията Samsung Knox, която се появи още през 2013 г., защитава смартфоните на няколко нива - от хардуера през операционната система до отделните приложения. Личните данни на потребителите пък се намират в криптирано пространство, отделено от останалата част. През 2021 г. компанията надгради технологията с още по-висока степен на защита, която защитава биометрични данни и паролите на потребителите.

Тази година Samsung прави още една много важна крачка. Сигурността на устройствата зависи и от операционната система Android и от навременното ѝ ъпдейтване. Със серията Galaxy S22 Samsung обещава, че моделите вече ще получават до четири поколения ъпгрейди на операционната система, които идват с най-новите обновления за сигурност, както и с множество нови възможности.

Мощ

С новите възможности и функции, които идват с всяка следваща версия на операционната система, изискванията към смартфона растат. Но и тук Samsung мисли напред.

Моделите от серията Galaxy S22 идват с най-мощните процесори, вграждани в смартфоните на Samsung. Чипсетът е разработен по 4-нанометровата технология, която е първата в света и осигурява по-висока производителност при по-ниска употреба на енергия спрямо по-старите модели. В комбинация с 8GB RAM (при Galaxy S22 и S22+) и възможност за 12GB RAM при S22 Ultra, моделите не могат да бъдат "изплашени" от която и да е игра или приложение — както днес, така и вероятно през следващите няколко години.

Моделите от серията Galaxy S22 се предлагат в различни опции за памет. Но дори и да ви трябва още място, можете да се възползвате от допълнителните 100GB за съхранение в облака в OneDrive. 6-месечният безплатен пробен период е валиден при закупуване на Galaxy S22 Ultra, S22+ и S22.

Трите модела разполагат с 3 700, 4 500 и 5 000 mAh батерии съответно за S22, S22+ и S22 Ultra, които обещават поне ден автономност. Двата по-големи модела предлагат и възможност за ултрабързо зареждане с 45W, но за целта ще трябва да се снабдите с подходящ адаптер. И трите модела могат да се зареждат безжично с мощност 15W, както и могат да зареждат други устройства, като например слушалки или часовник.

Снимка 562896

Източник: Samsung

Екосистема

Говорейки за други устройства, Samsung разшири "галактиката" си и с три нови таблета — Galaxy Tab S8, Tab S8+ и Tab S8 Ultra. С първия 4nm процесор в Galaxy таблети по-дълъг живот на батерията и подобрени дисплеи, трите предложения от корейската компанията носят и още по-добра свързаност в екосистемата ѝ.

За тези, които наистина искат да се възползват от гигантския 14,6" екран на Tab S8 Ultra, за да чертаят или рисуват, моделите от серията S22 могат да бъдат използвани като втори екран, от който да бъдат избирани други цветове или "четки".

С Quick Share прехвърлянето на снимки, бележки и други файлове между таблет и телефон става по-лесно отвсякога. Прехвърлянето не е обаче само за файлове — видеосрещите например могат да бъдат започнати от телефона, а след това прехвърлени на таблета или на компютъра. С това ще се мести и източника на звук, към който са свързани слушалките Galaxy Buds2 — без да има нужда да ги "развързвате", а после свързвате с другото устройство. На съобщенията пък може да отговаряме и от познатия ни вече смарт часовник Galaxy Watch4, например. Наскоро часовниците от тази серия получиха значителна актуализация на софтуера, свързана с разширени данни за телесен състав, нови циферблати и обновена функционалност при тренировки.