Когато смартфонът ви е скоро купен, той работи без проблем и изпълнява зададените от вас команди с нужната скорост. С времето обаче мобилните устройства започват да "наваксват" все по-бавно, особено ако не се грижите достатъчно за тях.

По думите на експерта Майк Гитас, който се занимава с тестване на смартфони от десетилетие, има различни причини за това.

"Основната е в това, че понякога хардуерът трудно "наваксва" с актуализирането на оперативната система. Повечето компании обновяват приложенията си с идеята те да се ползват от по-ефективни устройства", обяснява той.

За притежателите на по-стари модели телефони той казва: "Това често означава, че новата версия на дадено приложение ще работи малко по-бавно от старата на същия софтуер. Освен това някои от функциите може да не се поддържат от устройството им".

Ето и още три причини за по-забавянето на работата на смартфоните:

Прекалено много приложения

Решението в този случай е много лесно. Решите ли да свалите някое ново интересно приложение, първо огледате вече инсталираните и преценете дали използвате всички от тях. Няма смисъл да затормозявате устройството със софтуери, които не ползвате.

Голям брой приложения работят по едно и също време

Това може да е друга причина, поради която телефонът ви работи бавно. Освен това многото отворени приложения хабят батерията. В настройките на устройството можете да намерите всички активни в момента програми и да затворите тези, които не ви трябват.

Смартфонът няма достатъчно памет

В случай, че нямате навика редовно да проверявате с колко памет разполата мобилното ви устройство, е възможно след време тя да е станала прекалено запълнена. А това от своя страна дава резултат в по-бавна работа.