След като миналата година Money.bg беше сред първите, докоснали се до Galaxy Note 10 и Note 10+, тази беше и на предварително представяне на Galaxy S20, S20+ и S20 Ultra.

В рамките на близо двата часа, в огромна изложбена зала на десетия етаж в центъра на Мюнхен, успяхме да изпробваме устройствата и да се убедим, че това ще са едни от моделите на 2020 г.

Нещо повече - те и са първата стъпка на Samsung в новото десетилетие, в което компанията ще заложи на дефиниращи пазара иновации и на нови начини на взаимодействие между човек и технологии.

Дизайн

Galaxy S20, S20+ и S20 Ultra споделят сходен дизайн, като основните разлики са в размерите и в конфигурациите на камерите им.

Снимка 466187

Източник: lifestyle.bg

Galaxy S20 Ultra е най-голям от трите - нещо, което забелязахме още при влизането в залата. Висок е 166.9 мм, а широк - 76 мм. Това прави боравенето с една ръка по-трудоемко от обикновено.

S20+ е средния по размер модел с височина от 161.9 мм и широчина 73.7 мм. Той е и най-балансиран в това отношение. Затова пък Galaxy S20 се вписва идеално в женска длан, както стана ясно при тестовете. Специално при S20 и S20+ управлението с една ръка е още по-удобно заради екраните Infinity Edge.

От цветовете най-много харесахме светло синия, който е наличен при S20 и S20+. Бяхме обаче малко разочаровани, че S20 Ultra идва само в черен или сив вариант.

Снимка 466162

Източник: lifestyle.bg

S20 привлича дамите и с доста приятен розов цвят, но е наличен и в сиво. При S20+ розовият цвят е изместен от класическия за бизнеса черен.

Факт: във всички цветови варианти не успяхме да избегнем пръстовите отпечатъци, които оставяхме по стъкления гръб - нещо, което не сме сигурни как би било възприемано в по-изискана среда и обкръжение.

Хардуер

В това отношение Samsung не са правили никакви компромиси и са заредили S20 серията с предостатъчно мощ и екстри.

Първото, което прави впечатление, са ярките Quad HD+ Dynamic AMOLED екрани - 6.2 инча за Galaxy S20, 6.7 инча за S20+ и 6.9 инча за S20 Ultra, който с размера си напомня на "фаблет" (смартфон с размерите на малък таблет). Поне за нас бе трудно да достигаме целия екран на S20 Ultra с палеца на държащата ръка.

Снимка 466173

Източник: lifestyle.bg

Истинската глезотия при екраните на S20 моделите обаче е честотата на опресняване от 120Hz, която се забелязва и отстрани, докато някой друг държи телефона.

Когато го пипнем сами, разбираме, че Samsung ни предлага най-доброто от най-доброто, а тъч сензорът с 240Hz прави всеки слайд и всяко докосване е гладко и меко, без каквото и да е забавяне.

Exynos 990 захранва и трите устройства, като при S20 и S20+ можем да избираме между конфигурации с 8GB или 12GB RAM.

S20 Ultra спокойно надминава много компютри по отношение на оперативната памет - имаме избор между 12GB и 16GB RAM. Този факт го прави идеален за по-тежки и взискателни приложения.

Снимка 466188

Източник: lifestyle.bg

Мястото за съхранение на данни в S20 е ограничено до нелошите 128GB, което е повече от достатъчно за много от потребителите.

S20+ и S20 Ultra идват със 128GB и 512GB, но и трите S20 модела разполагат с microSD слот за карта до 1TB, където общо взето ще съхраняваме всичките си файлове, филми и документи.

И трите телефона бяха подчертано бързи, докато ги разучавахме, но това е нещо очаквано за чисто нови апарати от висок клас.

Снимка 466190

Източник: lifestyle.bg

На последно, но не и по важност място, идват батериите - 4000mAh за S20, 4500mAh за S20+ и впечатляващи 5000mAh за S20 Ultra. Всяка от тях изглежда способна да ни осигури доста над 24 часа без нужда от зареждане, но при 120Hz подозираме, че можем да паднем и под едно денонощие.

В крайна сметка, дори и в кризисна ситуация, бихме могли бързо да вдъхнем живот в телефона, но само S20 Ultra е съвместим с 45-ватовия адаптор на Samsung, докато другите два модела могат да се зареждат с до 25 вата.

Камера

Камерите и новите екстри при снимане са един от основните акценти на Galaxy S20 серията. Затова и декорите в залата за тестване бяха направени така, че да изпробваме Space Zoom по различни начини.

Снимка 466177

Източник: lifestyle.bg

S20 и S20+ споделят три еднакви сензора: главен 64-мегапикселов телефото сензор, леща с ултра-широк ъгъл на заснемане от 12 мегапиксела, оптична стабилизация и F1.8 бленда, и трети сензор - с широк ъгъл от 12 мегапиксела.

Разликата между двата модела е, че при S20+ има и DepthVision сензор, но честно казано, не забелязахме осезаеми разлики, докато си играехме с камерите им.

Снимка 466195

Източник: lifestyle.bg

Дългоочакваният 108-мегапикселов сензор прави дебюта си за Samsung в S20 Ultra. С него няма значение колко тъмно е около нас, защото технологията успява да извлече максимума от всеки пиксел.

На гърба на S20 Ultra присъстват и 48-мегапикселов телефото сензор, DepthVision сензор и леща с широк ъгъл с 12 мегапиксела.

Докато S20 и S20+ ни предлагат до 3х оптичен и 30х дигитален зуум, Space Zoom сетъпът на S20 Ultra ни хвърля директно в космоса с до 10х оптичен и 100х дигитален зуум.

Снимка 466193

Източник: lifestyle.bg

Ето как прекарахме и доста време в изследване на сгради на няколко километра от нашата, което не ни се бе случвало досега със смартфон.

Тук е и моментът да споменем, че телефоните Galaxy S20 са сред първите, които могат да заснемат видео при резолюция от 8K и скорост от 30FPS. 8К файловете могат лесно да се преработват и стриймват към телевизор или да се споделят в мрежата.

А ако някой кадър много ни хареса, можем да го отделим от видеото под формата на 33-мегапикселово изображение.

Новата Quick Crop услуга пък ни позволява да се възползваме максимално от високата резолюция на камерите и да изрежем приближено изображение, без качеството му да се променя.

Снимка 466194

Източник: lifestyle.bg

Създателите на видео съдържание ще се зарадват и на новия Night Hyperlapse режим, както и на подобрената стабилизация. За влогърите пък 40-мегапикселовата селфи камера на S20 Ultra е истински дар, но и 10-мегапикселовите сензори в екраните на S20 и S20+ не ни подразниха с нищо, напротив.

От Samsung ни показаха и новия Single Take режим. При него всички задни камери снимат едновременно. След което с помощта на изкуствен интелект създават портфолио от 14 снимки, видеа и анимации на заснетия обект. От потребителя се иска единствено да избере най-подходящия вариант.

Има и още

Една от най-важните новини за всички фенове на Samsung е, че S20 серията бележи установяването на 5G като нов стандарт за свързаност при продуктите на компанията - и трите модела са готови за новата мрежа.

Оказа се, че Samsung действително разполага с Quick Share услуга за бърз и лесен трансфер на данни от едно устройство на друго, което е идеално за хората със забързано ежедневие и динамична професия.

Google Duo пък вече е част от телефонния указател и поддържа Full HD видео разговор.

Снимка 466176

Източник: lifestyle.bg

Заедно с новите телефони, Samsung показа и новите Galaxy Buds+. Те доста приличат на предците си, но предлагат по-голяма батерия и по-добър звук. Идват и безплатно при поръчка на S20+ или S20 Ultra.

Предварителните заявки на новите Galaxy S20 модели започват от днес, 11 февруари, а доставките в Европа ще стартират на 13 март.