Повече от месец по-рано от обичайното, Samsung днес представи новите си флагмани Galaxy S21, S21+ и S21 ULTRA, на които компанията разчита да увеличат пазарния ѝ дял сред устройствата от висок клас. Заедно с тях южнокорейската компания представи и нови шумопотискащи слушалки Galaxy Buds Pro.

Представянето потвърди два интересни слуха. На първо място върховият модел Galaxy S21 ULTRA ще поддържа S Pen — досега запазена марка на линията Note. С това се засилват съмненията, че компанията ще сложи край на устройствата от серията Note.

Вторият слух е, който намери своето потвърждение, е, че Samsung последва Apple и премахна адаптера от кутията на телефоните. Ако потребителите искат такъв, ще трябва да го купят отделно. Новината предизвика подигравки в социалните мрежи, след като през есента на миналата година Samsung пусна агресивни реклами, насочени срещу Apple, в които се хвалеше как телефоните ѝ идват с адаптер в кутията. Освен адаптер, в кутията няма да има и зарядно.

S21 и S21+

Първите две устройства от серията са S21 и S21+. Те са с изцяло обновен дизайн и са насочени към потребителите, "които искат най-новото устройство със страхотна камера и производителност", казват от Samsung.

Samsung Galaxy S21 предлага 6,2" FHD+ AMOLED дисплей с адаптивно опресняване до 120 Hz. Моделът има три камери — широка, ултраширока и телефото с резолюция от съответно 12, 12 и 64MP. Последната предлага до 30-кратно хибридно приближение, а Samsung обещава, че специален софтуер ще предотврати ефекта от треперенето на ръцете на снимащия.

Моделът се предлага в четири цвята

Източник: Samsung

Моделът се предлага в четири цвята

Камерата може да записва и 8K видео при 60 кадъра в секунда, с което Samsung се надява да скъси дистанцията с iPhone. За да направи това, компанията е разработила и още няколко функции, които звучат доста интересно. Една от тях е т. нар. vlogger view. При нея телефонът записва видео и от предната, и от задната камера. Друга подобна функция е director's view, която записва от всички три задни камери. Подобрена е и запазената марка на Samsung Single Take. Компанията е направила лесно и "правенето на снимки" от видеото след неговия запис.

Предната камера е с резолюция 10MP.

S21 идва и с 8GB RAM и 128 или 256GB вътрешна памет. Samsung не сподели какъв точно процесор ще използват моделите, но вероятно става въпрос за последните Exynos и Snapdragon чипове. Обещанията 20% по-добра производителност на CPU, 35% на GPU и два пъти по-бързи AI процесори. Благодарение на тях и голямата 4 000 mAh батерия, Samsung обещава цял ден живот на батерията "при каквито и да било условия".

Samsung Galaxy S21+

Източник: Samsung

Samsung Galaxy S21+

Samsung S21+ не се различава драстично от S21, но разлики все пак има. За разлика от по-достъпния модел, този е с метален гръб. Дисплеят е малко по-голям, 6,7", като също предлага 120 Hz опресняване. Друга разлика е батерията, която е 4 800 mAh.

И двата модела предлага безжично зареждане, отключване чрез пръстов отпечатък със сензор под дисплея (за който Samsung казват, че е 1,7 пъти по-голям от този при миналогодишните модели) и прахо- и водоустойчивост с рейтинг IP68. Както и 5G, разбира се. В представянето Samsung постави и ясен акцент върху сигурността на устройствата и личните данни, които съхраняваме в тях.

S21 ULTRA - "за тези, които настояват за най-доброто"

S21 ULTRA е най-интересният модел и пълен с екстри с модел, като надгражда над предходните два с по-голям дисплей, повече памет, по-голяма батерия и повече и по-добри камери.

Дисплеят е с размер 6,8" и WQHD+ резолюция, като за първи път се поддържа и 120 Hz опресняване на картината при толкова висока резолюция. Той обещава 25% по-ярка картина спрямо Galaxy S20, както и 50% по-добър контраст. Максималната яркост пък е впечатляващите 1 500 нита.

Снимка 513806

Източник: Samsung

Камерите тук са 4 — широка със 108MP резолюция, ултраширока с 12MP и две телефото камери с по 10MP. Така S21 ULTRA става първият телефон с двойна телефото система. Единият сензор поддържа трикратно оптично приближение, а другият десеткратно, като телефонът сам ще преценява кога кой от тях да използва. Благодарение на тях S21 ULTRA поддръжа и 100-кратен хибриден "space zoom".

Основната 108MP камера обещава 64 пъти по-богати цветове и 3 пъти по-добър динамичен обхват. За любителите на фотографията има още една добра новина — S21 ULTRA поддържа 12-битови RAW файлове. Подобрено е и качеството на нощните снимки.

Моделът също предлага 8K видеозапис и е единственият, който поддържа и 4K видео при 60 кадъра в секунда от всички сензори.

Снимка 513805

Източник: Samsung

Предната камера е цели 40MP.

S21 ULTRA има и още няколко интересни възможности. Една от тях ultra-wideband технологията, с която потребителите ще могат да отключват съвместим автомобил само с телефона си. Той поддържа и хипербързата технология WiFi 6E, която обещава 4 пъти по-бърза интернет връзка.

Снимка 513807

Източник: Samsung

S21 ULTRA ще е и единственият, който поддържа писалката S Pen, която ще се продава отделно.

Моделът се предлага с 12 или 16GB RAM и 128, 256 или 512GB вътрешно пространство, като нито един от моелите няма възможност за допълнителното му разширяване с външна карта.

Батерията при S21 ULTRA е 5 000 mAh.

Какви са цените?

Продажбите на трите модела започват от 29 януари, а предварителните поръчки още от днес. S21 ще струва €849, S21+ - €1049, a S21 ULTRA започва от €1249.

Galaxy Buds Pro

Samsung показа и нови безжични слушалки с активно шумотискане, което изолира 99% от шума. Компанията обещава, че те са и с "най-интелигентната" технология за шумопотискане, като например то ще се изключва, когато засече, че някой се опитва да ви каже нещо. Galaxy Buds Pro ще могат и автоматично да сменят устройствата, към които са свързани — например, ако гледате видео на таблета и телефонът ви звънне.

Снимка 513811

Източник: Samsung

От компанията казват още, че с едно зарежда слушалките ще издържат общо 18 часа (към изчислението е включен заряда на кейса), а пет минути зареждане ще са достатъчни за един час слушане на музика.

Цената им е €229.