Няма да преувеличим, ако кажем, че Samsung Galaxy Z Fold2 е най-важният смартфон, който е излизал на пазара през последните 10 години. Първият Fold на Samsung предизвика много вълнение в технологичните среди и показа, че южнокорейският гигант е способен да създаде изцяло нов тип устройство, което променя начина, по който работим, комуникираме и се забавляваме. Неговият наследник, Galaxy Z Fold2, премахна всички забележки, които потребителите имаха, и е един напълно завършен продукт. И като такъв, моделът вече е готов да превземе света.

Продуктивност x2

Samsung Galaxy Fold2 изпълни една отколешна мечта, като съчетава едновременно огромен екран и компактен дизайн и се побира в джоба на всеки. С огромния си 7,6" вътрешен дисплей смартфонът напълно изключва нуждата да притежаваме и носим и таблет със себе си. От своя страна, външният екран нараства значително спрямо миналогодишния модел - с една трета до 6,2" - и дава повече удобство, когато просто искаме да проверим нещо набързо или да прочетем последния получен мейл или съобщение.

Снимка 494509

Източник: Samsung

По-важен обаче е сгъваемият дисплей, който отваря толкова много възможности да ползваме смартфона си, които досега не съществуваха. Истинският и пълноценен мултитаскинг, запазен досега само за компютрите и някои таблети, вече наистина може да е навсякъде с нас.

Samsung Galaxy Z Fold2 позволява едновременната работа на три приложения: видеоклипове, навигация, календар, калкулатор, Word документи, чат, уеб страници - възможностите за комбинация са неограничени и ни позволяват да бъдем истински ефективни и в работата си, и докато се забавляваме. Вече не е нужно да преминаваме от едно в друго приложение, за да сверяваме данни от документ и да ги цитираме в служебния чат или пък да ги въвеждаме в Excel.

Когато намерим най-полезните и ползвани комбинации, може да ги запаметим и така само с едно натискане да отваряме и трите в същия формат, в който сме ги оставили.

Снимка 497099

Източник: Samsung

Наред с тези три, още пет други приложения могат да "плават" из екрана, което означава, че можем да имаме едновременно отворени и видими цели 8 приложения. Освен големият екран, за това помагат и вградените 12GB RAM и процесорът Snapdragon 865+, който е най-бързият в Android телефон досега.

Добавените функции за по-добър мултитаскинг обаче не се изчерпват просто с отварянето на няколко приложения. Сред най-полезните е Drag and Drop възможността, която позволява безпроблемно да пренасяте текст и снимки от един прозорец в друг - например от уеб в чат или от пощата в документ. Говорейки за документи, Samsung, които отдавна са в тясно сътрудничество с Microsoft, се похвалиха, че технологичният гигант е създал специално оптимизирана версия на своя Office пакет за Fold2.

Ще има и моменти, в които 7,6" дисплей няма да е достатъчен - например, за да покажете презентация в офиса. Тук Samsung вадят още един коз от ръкава си с Dex. Чрез функцията може да свържете телефона си към монитор и да работите на още по-голям екран. Най-хубавото е, че не получавате просто уголемен интерфейс на телефона, а работите в позната Desktop среда. Идеална е за показване както на работни презентации, така и за снимките от почивката. А най-добрата новина е, че вече работи безжично.

Fold2 разполага и със системата Knox, която автоматично криптира цялата информация, която сме запазили на устройството, така че в случай на кражба никой не може да я разчете.

Сгъваемият модел разполага и с 5G възможности. За съжаление, в България все още не знаем кога ще успеем да се докоснем до технологията, но безспорно още по-бързите скорости на мобилния интернет ще позволят на Fold2 да разгърне още по-добре способностите си, когато става въпрос за изпращане на големи файлове или видеострийминг с високо качество.

Снимка 494505

Източник: Samsung

Но стига толкова работа, да поговорим и за забавление, за което 7,6" дисплей също е идеален. Той вече поддържа 120Hz опресняване, вместо стандартните 60Hz - ще го оцените особено, ако обичате да играете игри. Но дори и това да не е така, по-бързото опресняване създава впечатление за още по-бърза и гладка работа, каквото и да правите - дори и само да разглеждате уеб страници. Хубавата новина е, че Samsung правят още една крачка напред и скоростта на опресняване е динамична, тоест тя може да пада до едва 11Hz, което ще удължи живота на батерията. Самата тя е с капацитет 4 500 mAh, а Fold2 поддържа бързо зареждане до 25W, както и безжично до 10W. С помощта на Wireless PowerShare може да споделяте безжично заряд и с други устройства, като например безжичните слушалки Galaxy Buds Live и часовника Galaxy Watch3.

Време е да поговорим и за най-голямата иновация във Fold2 - пантата, която позволява сгъването на дисплея. Тази година тя получава значителни подобрения спрямо миналогодишната, а най-важното, което трябва да знаете, е, че инженерите на корейския гигант са направили така, че в нея вече да не влиза прах и други дребни частици.

Второто, което ще развълнува повече хора, е, че тя поддържа режима Flex, който позволява на Fold2 да стои отворен като лаптоп. Режимът поддържа широка граница от градуси, при които държи смартфонът разтворен - от 75° до 115° в зависимост от това дали искате да гледате видео, да проведете конферентен разговор чрез вградената предна камера или да използвате долната част на дисплея като клавиатура.

На Flex Mode ще се зарадват и фотографите и влогърите. Въпреки значително подобрените камери и изкуствения интелект, за една нощна снимка например, най-важното е да държите телефона неподвижно. Това обаче не винаги е толкова лесно. Новият режим дава възможност просто да оставите Fold2 на твърда повърхност, да нагласите кадъра и да натиснете бутона. Функцията е полезна и при заснемане на по-дълго видео - защо да държите телефона, като може и да не го правите?

Тя може да се ползва и ако искате да заснемете себе си на видео. Кадрирането е трудно, когато сте далеч и не виждате дисплея - или когато трябва да се движите. Но Fold2 има хитро решение на проблема: камерата просто следи движенията ви, за да се увери, че винаги сте в кадър.

Има още много какво да говорим за Samsung Galaxy Z Fold2, но решихме да се спрем само до нещата, които скоро трудно ще намерите другаде. Fold2 наистина е революционен модел, който ще промени цялата индустрия - и начина, по който работим и се забавляваме с телефоните ни.

Снимка 494503

Източник: Samsung

Пълното мобилно изживяване се допълва от още два продукта, които Samsung представи наскоро. Едно от основните правила при избиране на носими устройства, които стават все по-необходими напоследък, е да погледнете като първи избор екосистемата на производителя. Причината е, че още от самото им създаване те са направени да работят безпроблемно едни с други и да споделят общи приложения, което прави употребата им далеч по-лесна.

Снимка 497100

Източник: Samsung

С пълна сила това важи за умния часовник Galaxy Watch3 и истински безжичните слушалки Galaxy Buds Live, които Samsung показа заедно с моделите от серията Note през лятото.

С подобрен дизайн, Galaxy Watch3 прави всичко, което може да очаквате от един умен часовник, като следи здравословното ви състояние, позволява ви да слушате музика или да отговаряте на съобщения.

Слушалките пък, освен с атрактивен дизайн, могат да се похвалят с активна шумоизолация, по-голям говорител, три микрофона и батерия, която издържа часове наред непрекъсната употреба без презареждане.