За много от нас мобилният телефон от години се е превърнал в незаменима част от ежедневието, независимо дали го ползваме за работа или за забавление. Все още обаче тези устройства са недостъпни за голяма част от населението в света.

Според последните данни на анализаторската фирма Pew Research има няколко големи страни, в които над една четвърт от населението няма нито смартфони, нито личен мобилен телефон.

В най-голяма степен това важи за Индия, където 75% от хората не разполагат с "умен" телефон, а 35% с никакъв личен телефон. В Индонезия това се отнася за 29% от хората.

Всеки четвърти в Мексико и във Филипините също не разполага с мобилно устройство, а едва малко повече от половината население в тези държави може да се похвали със смартфони.

Любопитен факт е, че според данните на компанията към 2018 година, в една развита държава също една четвърт от гражданите нямат нито мобилен телефон, нито смартфон. Това е Канада и там 34% от хората не ползват смартфон.

От друга страна в Испания едва 2 на сто от хората нямат никакво мобилно устройство. Това важи и за 5% от тези във Великобритания, както и за 6% от тези в САЩ, Австралия, Германия и Франция.

Infographic: Smartphone Ownership: The Mobile Disconnect | Statista You will find more infographics at Statista