Samsung Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic са поредното допълнение в растящата екосистема от "умни" устройства на южнокорейския технологичен гигант Samsung. С два различни и отличаващи се модела, както и значително подобрени процесор и дисплей, двете устройства се превръщат в отлично допълнение на смартфона ви — или негов заместник, когато искате да го оставите вкъщи, благодарение на самостоятелността, която 4G връзката и огромния брой приложения им осигурява.

Прекарахме няколко дни със Samsung Galaxy Watch4 Classic и ще ви разкажем какви са нашите впечатления.

Но първо: До 28.11 има специална промоция, с която може да се сдобиете с часовник от серията GalaxyWatch4 на половин цена при покупка на някои от избраните смартфони от семейството на Galaxy при партньорите на Samsung. Това си е доста изгодна оферта.

Каква е разликата между двата? Galaxy Watch4 е с алуминиев корпус и се предлага в два размера няколко различни цвята: 40 мм в черно, сребристо и розово златно и 44 мм в черно, сребристо и маслено зелено. Galaxy Watch4 Classic е от неръждаема стомана с въртяща се рамка и се предлага в черно и сребристо и в размер 42 и 46 мм. Всичко останало между двата е еднакво. И двата варианта се предлагат с LTE и Bluetooth свързаност.

Другата голяма новина е изцяло новата операционна система. Samsung и Google са обединили сили и резултатът е Wear OS Powered by Samsung - най-добрият софтуер за смартчасовници в света на Android. Благодарение на сътрудничеството идва и любимата ни функция: Google Pay.

Още ли се ровите за монети?

С идването на Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic в България вече е налично и приложението Google Pay, което позволява на всеки да плаща само с доближаване на часовника до POS терминала навсякъде, където се приемат безконтактни плащания. Предимствата на системата включват удобство при плащане, бързина, а и изключително високо ниво на сигурност. С него може да се плаща и в интернет.

В допълнение, потребителите могат да си изпращат пари един на друг чрез телефонен номер или имейл адрес.

Снимка 553343

Източник: Money.bg

Как става това?

Лесно, просто трябва да изтеглите Google Pay от Google Play Store и да добавите своята карта. Поддържат се картите на редица български банки, както и на родни и чуждестранни финтех доставчици, като списъкът непрекъснато расте. Преди да го направите обаче, ви съветваме да се консултирате с вашата банка дали поддържа тази услуга, тъй като е нова за нашия пазар и навлизането ѝ става постепенно.

(Освен дебитни и кредитни карти, в Google Pay може да добавите и карти за лоялност (за бензиностанции, магазини и други), както и подаръчни карти.)

И това е всичко. При следващото си посещение в магазин просто трябва да отворите приложението, да доближите часовника си до POS терминала и плащането ще бъде осъществено — няма нужда да да въвеждате PIN код или каквото и да било друго. Разбира се, може и да поставите лимит, над който да трябва да одобрявате плащането чрез потвърждаване на самоличността.

Плащането с часовник се оказва несравнимо удобство — по-бързо е, няма нужда да пипате банкноти и монети и изобщо да се чудите дали имате наличен кеш или пък дали не сте забравили портфейла с картите си вкъщи. Особено приятно е влизането в метрото, където просто трябва да доближите часовника си и турникетът се отваря.

Разплащането с Google Pay и часовниците Galaxy Watch4 носи и повече сигурност. При безконтактно плащане услугата не изпраща действителния номер на картата. Вместо това се използва криптиран номер на виртуален акаунт, така че данните на реалната карта остават скрити.

При веднъж въведена карта Google Pay може да се използва и за покупки през интернет — отново със запазване в тайна на реалния номер на картата.

Другото голямо предимство е изпращането на пари между потребителите на Google Pay, което се случва безплатно и за секунда. Услугата има възможност и за разделяне на сметка — например в ресторант.

Тук трябва да споменем, че за да се възползвате от Google Pay на някой от вариантите на Watch4, трябва да имате телефон, който поддържа услугите на Google.

Снимка 553346

Източник: Money.bg

Samsung + Google = Wear OS Powered by Samsung

Двата часовника вече използват операционната система Wear OS Powered by Samsung, която е плод на колаборация между двете големи технологични компании. С новата ОС идват благинки като Spotify, Google Maps, Strava и още много за по-пълно и приятно изживяване. Те могат да бъдат разглеждани и инсталирани директно от часовника.

Интерфейсът на часовниците ще се стори познат на всеки, който се е докосвал до телефоните на Samsung. Причината е, че Wear OS Powered by Samsung използва разработения от корейския гигант интерфейс One UI. Той позволява да персонализирате часовниците както ви харесва— с разнообразни "лица", които може да сменяте според настроението, външния си вид и информацията, която ви е нужна. С новия интерфейс имате и бърз достъп до най-важните за вас приложения само с едно завъртане на въртящата се рамка на Galaxy Watch4 Classic.

Голям плюс е и подобрената съвместимост между телефона и часовника, която включва и най-важните настройки като режим "Не безпокой".

Какво още може да правите с него?

Може да оставите телефона си вкъщи — поне ако изберете LTE версията. Чрез часовника може да приемате или отхвърляте обаждания (може да го правите и с версиите без LTE, но телефонът трябва да е в джоба ви), да четете съобщенията си и пощата си и да отговаряте, да свържете bluetooth слушалки чрез Spotify или YouTube Music (или директно чрез вградената 16GB памет) да търсите, пускате и спирате музиката директно от часовника, да използвате Google Maps, за да търсите адрес и да следите къде се намирате. Споменахме ли, че може да плащате с него?

Разбира се, може и да спортувате, ако ви влече. Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic могат да следят индекса на телесната маса, кръвното налягане, нивото на кислород в кръвта, да направят електрокардиограма, да измерят пулса ви, нивото на стрес, както и да направят анализ на качеството на съня ви. Чрез специалните фитнес режими те следят и тренировките ви — от ходене, тичане, каране на колело и плуване до различни упражнения във фитнеса.

Снимка 553348

Източник: Money.bg

Всичко това е възможно благодарение и на подобрените технически характеристики и новия 3 в 1- BioActive сензор. Новите часовници са първите с 5nm процесор. Той е с 20% по-бърз от предходните модели, като в същото време и по-енергийноефективен. Графичният процесор пък е цели десет пъти по-мощен, а RAM паметта е 1,5GB - два пъти по-голяма. Накратко - мощ не им липсва. Дисплеят също е подобрен и вече е с резолюция до 450х450 пиксела и висока яркост.