Живеем във време, в което сякаш всеки срещнат на улицата разказва колко добре печели с помощта на изкуствения интелект. Това в повечето случаи е доста далеч от истината, но не и ако срещнатият на улицата е финансов директор при някой от големите AI платформи.

От премиерата на ChatGPT насам, това е машина, в която влизат много ток и чипове и излизат още повече пари. До момента те идваха от развълнувани инвеститори и напреднали потребители (тези, които после се хвалят как "роботът" работи вместо тях), които плащаха за надградени версии на чат ботове и генератори на картинки.

Колко електроенергия ще използва свързаният с изкуствения интелект сектор през 2027-а

Колко електроенергия ще използва свързаният с изкуствения интелект сектор през 2027-а

Прогнозата на анализаторите от Morgan Stanley

Съвсем скоро, обаче, всички можем да се окажем на опашка пред AI "касичките" на технологичните компании, чиито продукти ползваме.

Първи бяха Samsung

Централно място в тазгодишната флагманска смартфон премиера на Samsung не бяха в такава степен камерите, екраните или материалите, вложени в корпуса на моделите от серията Galaxy S24. През 2024 г. Unpacked беше посветен на изкуствения интелект.

Платформата Galaxy AI е вплетена в куп функционалности - клавиатурата, приложението за бележки, телефонните обаждания, камерата, тапетите на екрана, диктофона и т.н. Някои от подобренията с изкуствен интелект работят локално с помощта на Gemini Nano модела на Google, но доста други изискват интернет. А може скоро да изискват и пари.

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

Дистанцията между Ultra версията и останалите два модела се увеличава

Още при премиерата на Galaxy S24 серията бдителни потребители забелязаха любопитна бележка под линия в пресинформацията за австралийския пазар: "Galaxy AI функционалностите ще се предлагат безплатно до края на 2025 г. на избрани Samsung Galaxy устройства".

Босът на Samsung Ти Ем Рох хвърли повече светлина по темата преди дни пред Economic Times. "Според нашия анализ има различни потребности за мобилен AI. Ще има потребители, които ще се задоволят с това да използват AI безплатно. Ще има и клиенти, които ще искат още по-мощни AI възможности и даже ще са готови да си платят за тях. При вземането на решения на следващ етап ще имаме предвид това", заяви той.

Всеки, който някога е използвал freemium услуга, знае колко голям е рискът безплатната версия на Galaxy AI да е преди всичко реклама на премиум услугите. Когато най-големият хардуерен играч в света на Android разсъждава на глас по тази тема, притеснението е неизбежно. Най-малкото заради това, че щом Samsung мисли по темата, останалите на пазара със сигурност също не са безразлични.

В света на AI има и лоши прецеденти. Според мнозина и ChatGPT, и Microsoft Copilot са влошили качеството на безплатните си версии след появата на платени.

Скоро - и на компютър близо до вас

Samsung бяха първите, които масово и глобално налагат смартфон, в който AI платформите са ключов елемент от потребителското изживяване. Близо година преди тях, обаче, Microsoft тръгнаха по същия път с компютрите.

Най-големият инвеститор в OpenAI внедри GPT и DALL-E моделите в почти всички свои продукти - от търсачката Bing през Office приложенията, та чак до появата на Copilot, който е част от Windows 11. Това е само началото.

(Почти) Никой не иска Windows 11, но скоро всички ще го ползваме

(Почти) Никой не иска Windows 11, но скоро всички ще го ползваме

Най-щастливи от това ще са хардуерните производители

Новият Windows 12, чиято разработка е на достатъчно ранен етап, за да не бъде даже официално потвърдена от Microsoft, вече е добре известно, че е изграден около AI интеграциите. Изкуственият интелект ще асистира на потребителя, ще създава съдържание и ще оптимизира системата - или поне такава картина рисуват изтеклите до момента информации.

А системата определено ще се нуждае от оптимизации. "За първи път от много време, ще видите софтуер, който изисква изчислителната способност, каквато днес нямаме - а това е чудесно за всички в бизнеса с чипове", коментира неотдавна финансовият директор на intel Дейвид Дзинснър, цитиран от Seeking Alpha.

Microsoft ще направят Windows невъзможен за кракване

Microsoft ще направят Windows невъзможен за кракване

Компанията си представя бъдеще, в което компютрите ни са... виртуални и под наем

Хардуерните производители стискат палци милиони потребители да инвестират в нови машини, но е възможно да се случи и друго. Все по-силни са слуховете, че Microsoft готвят потребителска версия на Windows 365 продукта си - виртуален компютър, в който "влизате" дистанционно. Той работи на мощен сървър и е въпрос на конфигурация (и на съответната сума) да получи каквито способности са му нужни.

Neowin още през октомври откри препратки към абонаментен модел в кода на работни версии на бъдещия Windows. Едното обяснение е, че те са свързани с много специфична IoT версия, но другото - че операционната система се превръща в платена услуга, не изглежда лишено от смисъл.

Възможен е и друг път - запазване на сегашната Win основа, но и обвързване на все по-незаобиколимите AI функционалности с облака и с абонамент... или с кредити за различни операции, както е при по-сложните предложения на OpenAI.

При всяко положение - на компютър или телефон, AI все още е доста спорно колко помага на потребителя. За сметка на това е сигурно, че поставя всички нас в още по-голяма зависимост от големите софтуерни и хардуерни играчи. А тази зависимост рано или късно започва да струва и пари.