Софтуерният гигант Microsoft се подготвя да представи версия на операционната система Windows , която работи изцяло в облака и така може да бъде достъпвана от всяко устройство, съобщава The Verge, като цитира вътрешна презентация на компанията.

Подобно решение със своеобразни "виртуални компютри", към които потребителите се включват, вече се предлага за бизнеса под бранда Windows 365.

Контекст: Идеята на т.нар streaming е, че изчислителната дейност се извършва на отдалечен сървър, а локалната машина на потребителя (даже и да е смартфон) е само терминал, на който той вижда буквално видеопоток от случващото се на сървъра и подава команди.

Microsoft спря да обновява Windows 10

Microsoft спря да обновява Windows 10

Вече е ясно и кога ще приключат и редовните поправки по линия на сигурността

В домашна среда този вид услуги са популярни сред геймърите. Услуги като xCloud на Microsoft позволяват на любителите на игрите да се забавляват с някои от най-новите заглавия, без да се налага да инвестират в мощен компютър.

За бизнес потребителите пък Windows 365 позволява служителите им да "получават" виртуален служебен компютър, към който да се включват с личните си машини - с улеснено администриране и настройване на различните услуги.

Microsoft обръща гръб на Windows. Но вече има нов двигател на бизнеса си

Microsoft обръща гръб на Windows. Но вече има нов двигател на бизнеса си

Компанията освобождава ръководителя на екипа, работещ по операционната система

Детайли: В презентацията на Microsoft като дългосрочна възможност се посочват "преместването на все по-голяма част от Windows 11 в облака" с цел на всяко устройство потребителите да получават пълноценното изживяване от операционната система.

Това може да е начинът на Microsoft да отговорят на популярността на Chromebook - устройствата на Google са с доста скромен хардуер, защото основната част от софтуера им не работи локално, а в облака.

Потенциален плюс за потребителите е, че един адаптиращ се към устройството интерфейс на Windows би направил възможно наистина да сме с компютъра си навсякъде - вместо да разпиляваме дигиталния си живот между домашно PC, смартфон, таблет и т.н.

Windows 95 стана на 22 години. И в една страна все още е любима операционна система

Windows 95 стана на 22 години. И в една страна все още е любима операционна система

Microsoft спря поддръжката на софтуера през 2001 година

От друга страна: Всичко това звучи прекрасно, но облачният софтуер струва пари - и то на месец. Не всички потребители биха били щастливи с идеята за месечна такса, за да имат достъп до файловете си. С cloud платформите вече не си собственик, а наемател.

Освен това, нещо, което не се инсталира локално, не може да бъде кракнато и да се използва без пари - а даже и след появата на куп легални начини да се използва Windows почти без пари, милиони потребители предпочитат пиратския подход. Това със сигурност не е убягнало на Microsoft.