Много изненади донесе най-малко изненадващата хардуерна премиера в началото на 2024 г. - представянето на новата серия Samsung Galaxy S24. На пръв поглед тазгодишните флагмански смартфони на компанията правят само поредна еволюционна стъпка, но всъщност новата генерация може да ни каже много за това, което предстои да видим.

А то на първо място е бъдеще, в което Samsung Galaxy S Ultra има все по-малко допирни точки със стандартния и Plus моделите - и така се превръща в истински премиум смартфон в "абсолютна категория".

И при трите устройства изкуственият интелект ще е сред силните козове на Samsung, като обаче и тук има важен нюанс - Galaxy AI платформата не е просто вътрешна разработка, а разчита и на различни външни интеграции.

Samsung вече дава възможност и на българските потребители да ремонтират смартфоните си

БГ потребителите на водеща смартфон марка вече могат сами да ремонтират устройствата си

За момента програмата обхваща флагманските модели

Изкуствен интелект в джоба

Революцията на генеративния изкуствен интелект ни дава възможност да "възлагаме" създаването на текстове и изображения - но това се случва предимно онлайн и на компютър. Обяснението е просто - AI изисква огромен изчислителен ресурс и без наистина мощна машина няма как да очаквате офлайн ChatGPT или MidJourney.

Затова и Galaxy AI платформата залага на конкретни сценарии на употреба, които отговарят на нуждите на мобилните потребители. Една от първите анонсирани функционалности е Live Translate, която превежда двупосочно телефонни разговори в реално време. Interpreter прави същото за разговори на живо.

Поне в началото AI превод от и на български език не се поддържа.

Samsung забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Най-големият производител на смартфони в света забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Това е свързано с възможно "изтичане" на вътрешна информация

Възможности за превод са вградени и в Samsung Keyboard, а Chat Assist влиза в ролята на редактор при писането на съобщения - както в официална, така и в неофициална среда. Samsung Notes обобщава чрез AI дълги текстове, а Transcript Assist сваля в писмена форма записите от диктофона.

Изкуственият интелект от години е неизменна част от мобилната фотография. В серията Galaxy S24 Samsung развиват вече познатата си технология за подобряване на снимки, която вече се нарича Edit Suggestion. Освен нея, обаче, дебют прави значително по-мощната функционалност Generative Edit. Тя позволява "дорисуване" на липсващи елементи от кадъра или даже местене на елементи от него.

Снимка 649431

Източник: Samsung

Samsung обръщат голямо внимание на функцията Circle to Search, която се предлага съвместно с Google. Най-просто казано, тя позволява веднага да получите информация за нещо, което се намира на екрана ви - просто го ограждате и най-популярната търсачка се появява с конкретни резултати.

Част от екосистема

Дали това е единственото преплитане между Samsung и Google? Generative Edit и Chat Assist, например, забележително напомнят на функционалности от Pixel смартфоните (по-специално Magic Editor и Smart Reply).

Какво стои зад това? "За да бъдем сигурни, че предлагаме най-мощните услуги и решения на потребителите си, Galaxy S24 включва и оптимизирани AI способности, разработени съвместно с Google, включително Circle to Search, Chat Assist, Google Messages - и тепърва ще има още", отговориха от Samsung на запитване на Money.bg.

По време на официалната презентация стана ясно, че смартфоните идват с езиковия модел Gemini Nano на Google, което позволява част от генеративните функционалности да се реализират локално.

Снимка 649433

Източник: Samsung

Други обаче изискват връзка с интернет - включително за "базиран в облака AI, който е възможен благодарение на отворената ни съвместна работа със сходно мислещи лидери в индустрията", посочват още от компанията.

Gemini: Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Новите AI модели Gemini задвижват както чат ботове, така и изкуствен интелект директно в смартфона

От Samsung потвърдиха пред Money.bg, че "много от функционалностите с изкуствен интелект, представени в Galaxy S24 ще се поддържат и от предходни модели като серията Galaxy S23, Galaxy S23FE, Galaxy Z Fold5 и Flip5 и серията Galaxy Tab S9". Ъпдейтите за тях се очакват през първото полугодие на тази година.

В официалното прессъобщение липсва едно добре познато за Samsung потребителите име - Bixby. Какво значи това за дигиталния асистент на компанията - особено след като неговата "колежка" по функционалност Cortana беше премахната от Windows?

"Bixby ще продължи да бъде управлявания с глас AI асистент на смартфоните Samsung Galaxy и ще бъде основната система за гласови команди в цялата продуктова гама на Samsung", отговориха от екипа на електронния гигант.

Наистина Ultra

През тази година AI е сред не многото акценти, които важат еднакво и за трите устройства от Galaxy S серията. 2024 г. започва със сериозен ъпгрейд за Ultra модела, който все повече се оформя като напълно различно устройство.

Samsung Galaxy S24 Ultra идва с титаниев корпус и по-плосък екран, като освен това единствено при него на всички пазари ще се използва платформата Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. При другите два модела се връщаме към ситуацията от преди две години, в която, например, в САЩ смартфоните са със Snapdragon процесор, докато в Европа са със Samsung Exynos 2400.

Samsung пусна "фенския" си Galaxy флагман в България - колко струва

Samsung пусна "фенския" си Galaxy флагман в България - колко струва

S23FE ще има сериозна конкуренция даже в рамките на портфолиото на корейския гигант

Разликата в чиповете през тази година е по-малка в сравнение с минали подобни ситуации, но е факт, че през 2023 г. хардуерът беше по-унифициран.

Снимка 649432

Източник: Samsung

Пред Money.bg от Samsung коментират, че наличностите на различните чипсети и мрежовите спецификации водят до различията на отделните пазари, но са категорични, че "всички устройства минават през едни и същи стриктни реални изпитания, за да се гарантира постоянно и оптимално представяне".

Снимка 649436

Източник: Samsung

Специално по отношение на Galaxy AI, от компанията посочват, че и двата процесора са с допълнителни оптимизации.

Дисплеят на Galaxy S24 Ultra е с по-плосък 6,8-инчов Dynamic AMOLED 2X панел и единствен от трите е със защитно стъкло Corning Gorilla Armor, което намалява отблясъците с до 75%. Честотата на опресняване варира от 1 Hz до 120 Hz според съдържанието на екрана.

Снимка 649425

Източник: Samsung

На него потребителите ще могат да разглеждат снимки от подобрените камери на флагмана. Сред тях нова е zoom камерата с 5-кратен телефото обектив. Тя заменя стария 10x модул, но според Samsung по-големият 50-мегапикселов сензор ще позволи "оптично качество" и при голямо приближение.

За поредна година е подобрена ефективността на стабилизацията, а ProVisual Engine се грижи за автоматичната обработка на снимките. В съвместими социални мрежи като Instagram ще може да се качва и HDR съдържание.

Какво ново в S24/S24+

На този фон, двата "младши" модела са по-традиционно годишно освежаване на Samsung Galaxy S гамата. По-тънката и равна рамка увеличават с малко ефективната площ на 6,2-инчовия дисплей на Galaxy S24 и 6,7-инчовия Galaxy S24+. По-големият от двата модела достига и QHD+ резолюцията на Galaxy S24 Ultra.

С Vision Booster функционалността Galaxy S24 достига яркост от 2600 нита, а това е повече от добра новина в по-слънчевите дни.

Снимка 649430

Източник: Samsung

Подобрено е и охлаждането, което е важно за мобилните геймъри. Цялата серия вече поддържа ray-tracing за реалистични светлини и сенки в игрите.

Както вече стана ясно, в Европа ще видим и двата смартфона с Exynos процесори.

Къде, кога, за колко?

От 20:00 часа на 17 януари до 00:00 часа на 30 януари започват предварителните поръчки на Samsung Galaxy S24 серията. Те ще вървят с подаръци - SmartTag2 и 25-ватов адаптер за стандартния модел и допълнително към това устройство за безжично зареждане за избралите Plus или Ultra.

Редовните продажби започват от 31 януари. Най-евтино ще ви излезе Samsung Galaxy S24 със 128GB памет - 1799 лв. Най-скъп ще е Samsung Galaxy S24 Ultra с 1TB памет - 3499 лв.

Снимка 649435

Източник: Samsung

В сравнение с миналогодишните флагмани, новите модели са по-евтини, но все пак говорим за премиум смартфони. От Samsung обаче дават и гаранция за 7 години софтуерна поддръжка (и 7 версии на Android), което прави инвестицията в такова устройство по-приемлива.