След седмици на очакване, Samsung пренесе новия си смартфон от висок клас Galaxy S23FE (Fan Edition) в Европа, включително - в България. Устройството е по-достъпна версия на флагманите от S серията, като идва след близо 2-годишна пауза в този сегмент за корейския гигант.

FE серията се появи като отговор на нашествието на премиум моделите на китайските производители и традиционно идва с основните технологии на топ моделите на Samsung - но няколко месеца по-късно и на по-изгодна цена.

Galaxy S23: Samsung с три заявки за топ Android смартфон

Galaxy S23: Samsung с три заявки за топ Android смартфон

Флагманите идват с нови процесори, Ultra моделът е с 200-мегапикселова камера

Тази година Galaxy S23FE е малко по-особен случай. Ако S23, S23+ и S23 Ultra са по цял свят с процесорите Snapdragon 8 Gen for Galaxy, то "фенското издание" в САЩ е с миналогодишния Snapdragon 8 Gen 1, а в Европа идва с чип от Samsung - Exynos 2200. Именно такова беше разделението в началото на 2022 г. при премиерата на серията S22, което така и не получи FE модел.

Дисплеят е 6,4-инчов Dynamic AMOLED 2X, което е между "чистия" S23 и S23+, а батерията е 4500 mAh - колкото на "плюс" модела.

От Samsung специално изтъкват възможностите на камерата, които са напълно в духа на S серията - 50-мегапикселов основен сензор, 12-мегапикселов модул с широкоъгълен телеобектив и телефото оптика. Има редица софтуерни и хардуерни оптимизации за по-добри снимки и видео при лоша осветеност.

Цената в България започва от 1369 лева за базовия модел със 128 гигабайта вградена памет и 8GB RAM. Това приближава S23FE опасно близо до територията на по-мощния, но и по-малък S23, който вече е от месеци на пазара и поевтиня значително. В същото време, и сходният хардуерно S22+, и по-новият S23+ са по-скъпи.