Еволюция с революционен резултат - така най-кратко може да се опише хардуерната премиера на Samsung. На Unpacked събитието, което се състоя и в София, корейският гигант представи серията флагмански смартфони Galaxy S23 с подобрени камери и процесори, както и новите мощни и компактни лаптопи от семейството на Galaxy Book3.

И мобилните телефони от висок клас, и при преносимите компютри е видима амбицията на Samsung да предложи решения от висок клас за различни типове потребители. Със същата важност обаче е и задълбочаването на интеграцията на различните ѝ устройства - смартфони, компютри, телевизори, преносими устройства и т.н., в единна екосистема.

Snapdragon for Galaxy

Топ предложенията на Samsung при Android смартфоните на пръв поглед се придържат към вече установената формула на компактен, по-голям и по-мощен флагмански смартфон, но "под капака" има доста изненади за потребителите.

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Южнокорейският производител

Първата, която засяга както стандартния, така и Plus и Ultra моделите, е процесорът. След 7-годишно прекъсване, Samsung отново използва технология на Qualcomm. От Galaxy S6 насам компанията всяка година пускаше два различни варианта на своя флагман - с актуалния Snapdragon в САЩ и със собствените си процесори Exynos за Европа и Азия.

Снимка 604762

Източник: Samsung

Причините бяха свързани със споразумения между двете фирми, патенти и желанието на Samsung за относително сходни цени на смартфоните на различните пазари. Някои потребители недоволстваха от разликите в производителността и икономията, но добрата новина е, че всичко това вече е в миналото.

Samsung инвестира $15 милиарда в нов център за чипове

Samsung инвестира $15 милиарда в нов център за чипове

Той трябва да е готов до 2028 година

Samsung Galaxy S23 стъпва върху платформата Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, която, както си личи от името ѝ, е със специални оптимизации за конкретните устройства. От Samsung посочват, че производителността е значително повишена спрямо смартфоните с Gen 1 процесор.

Хардуерът дава възможност за подобрени интеграции с други устройства в екосистемата на Samsung. На тях се базират функционалности като Multi control, която свързва мишката и клавиатурата на компютъра със смартфона, а освен това потребителите без усилие могат да обменят файлове, текст и URL адреси за разглеждане и редакция на няколко екрана едновременно.

200-мегапикселов дебют

Изчислителната мощ има голямо значение за фотографските възможности на смартфоните, а там също има развитие. То е най-видимо при топ модела Samsung Galaxy S23 Ultra. Наследникът на Note идва с нова 200-мегапикселова камера с оптична стабилизация.

Потребителите рядко биха имали нужда от такава резолюция (към днешна дата няма фотоапарат с full-frame сензор, който да може да я конкурира), но голямото количество информация помага на алгоритмите да създават снимки с напълно приемливите 12 мегапиксела, които изглеждат добре както през деня, така и през нощта.

Снимка 604763

Източник: Samsung

Expert RAW приложението ще дава възможност на по-напредналите мобилни фотографи да обработват с професионален софтуер по-"чиста" информация от големия сензор с резолюция до 50 мегапиксела - достатъчно за разпечатване на билборд.

Подобрено е и 8K видеото, което чрез изкуствен интелект е с по-добри цветове, контраст и стабилизация - все допълнения в помощ на създателите на съдържание.

Новостите в One UI на Samsung

Новостите в One UI на Samsung

Защо компанията целенасочено развива и прилага собствен интерфейс в екосистемата от Galaxy устройства?

Системата от камери на Samsung Galaxy S23 Ultra включва още 12-мегапикселов широкоъгълен модул, както и две 10-мегапикселови телефото камери, от които едната е с перископичен обектив и 10-кратно увеличение. Другите два смартфона от серията залагат на 50-мегапикселов основен сензор, 12 мегапиксела с широкоъгълен обектив и 10 мегапиксела с тройно оптично увеличение за по-естествена перспектива при снимането на портрети.

Снимка 604766

Източник: Samsung

Чисто нова е 12-мегапикселовата селфи камера на трите модела, като тя може да създава Super HDR изображения с 60 кадъра в секунда.

Познати размери, по-добри батерии

Samsung Galaxy S23 се очертава като един от по-компактните Android флагмани през 2023 г. със своя 6,1-инчов плосък екран. Тези, които се нуждаят от малко повече пространство получават Samsung Galaxy S23 Plus с неговите 6,6 инча, а най-големият във всеки смисъл от серията - Samsung Galaxy S23 Ultra, е 6,8 инча и поддържа S-Pen.

Той е и с най-голямата батерия - 5000 mAh. Другите два модела получават по 200 mAh повече в сравнение с предната генерация и вече са със съответно 3900 mAh и 4700 mAh.

Снимка 604758

Източник: Samsung

Това полезно за потребителите "напълняване" не е видимо за сметка на развитието на дизайна, който вече е по-изчистен в зоната около камерите.

Който и смартфон от серията Galaxy S23 да изберете, ще имате в ръцете си устройство, което е замислено да работи дълго. За целта помагат както по-издръжливото стъкло Gorilla Glass Victus 2, така и гарантираните 4 ъпгрейда на Android версията и OneUI интерфейса и 5 години обновления на сигурността.

Снимка 604759

Източник: Samsung

Целта е ясна - да се намали броят на изхвърлените на боклука смартфони, които се превръщат в опасен за природата електронен отпадък. Samsung отиват даже по-далеч, като устойчивостта е част от ДНК-то на моделите. В тях са вложени повече рециклирани алуминий, стъкло и пластмаса - включително от рибарски мрежи, които иначе биха замърсили океана.

Кога и колко?

Смартфоните от серията Galaxy S23 ще бъдат налични за редовна продажба от 17февруари.

Препоръчителните цени на устойствата в България са

  • Galaxy S23 128GB - 1899 лв.
  • Galaxy S23 256GB - 1999 лв.
  • Galaxy S23+ 256GB - 2349 лв.
  • Galaxy S23+ 512GB - 2599 лв.
  • Galaxy S23 Ultra 256GB - 2749 лв.
  • Galaxy S23 Ultra 512GB - 2999 лв.
  • Galaxy S23 Ultra 1TB - 3599 лв.

В периода от 1 февруари до 16 февруари тези, които направят предварителна поръчка, ще могат да получат по-високата версия на дадено устройство (например Galaxy S23+ с 512GB памет) на цената на по-ниската (т.е. Galaxy S23+ с 256GB в нашия пример). Освен това те ще могат да се въползват от ранна доставка преди 10 февруари и 200 лева е-ваучер за допълнителна отстъпка.