Когато сте навън и температурите са доста ниски, можете да се изненадате, щом погледнете телефона си и установите колко бързо е намалял зарядът на вашата батерия. Преди дори да ви предупреди, устройството може да изключи.

Истина е, че студеното време сериозно може да повлияе на капацитета на вашата батерия. Има си обаче съвсем логично обяснение за този феномен, пише Fortune.

Резкият спад се дължи на химични процеси. Повечето от технологичните устройства днес, включително лаптопи, телефони, електрически превозни средства се захранват с литиево-йонни батерии. В такива системи обикновено електрическият заряд тече от положително заредения анод, най-често направен от графит, към отрицателно заредения катод, който е метален оксид. Между тях електролит, обикновено солена течност или гел, провежда електричеството.

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Няколко полезни съвета

При нормални условия заредените частици преминават безпроблемно между противоположните полюси, създавайки електрически ток и източник на енергия. Ниските температури обаче усложняват процеса, както, например, ако сложите течност във фризера, тя ще замръзне.

Охлаждането кара електролитната среда да се сгъсти и да стане по-вискозна, обяснява Линда Назаро, професор по химия в университета "Уитерлу" в Канада. А това прави материала по-слаб проводник, намалявайки подвижността на заредените частици, които задвижват химическия двигател на батерията.

"Батериите работят на основата на електрохимични процеси, а когато температурата падне, те се забавят. Това е следствие от природните закони", обяснява Назар.

Имате проблем с батерията на вашия iPhone? Ето 3 лесни решения

Имате проблем с батерията на вашия iPhone? Ето 3 лесни решения

Важно е да се има предвид дали смартфонът е във, или извън гаранция

Големите технологични компании уведомяват своите потребители, че студеното време ще повлияе на батериите на технологичните устройства. От Apple казват, че състоянието на батерията се влошава при по-ниските градуси, но това е временно. От ИТ бранда обясняват, че веднъж щом температурата се нормализира, батерията ще работи без проблем. Идеалната температура е в интервала от 16 до 22 градуса Целзий. Но за iPhone дават гаранция, че не трябва да има никакви смущения, докато температурата е над нулата.

От Samsung предупреждават потребителите си да не предприемат екстремни и несигурни методи за удължаване живота на батерията. Съществува мит, че ако батерията се съхранява във фризер, това ще я направи по-дълготрайна. От корейската компания застават твърдо срещу такива практики и съветват да не се опитват, тъй като те биха имали противоположен ефект.

От друга страна и прекалено високите температури могат трайно да увредят батерията на мобилните устройства.

Друга препоръка, която дават специалистите, е да не оставяте телефоните си в жабките на колите, защото през твърде студените или горещи дни, това няма да ес отрази добре на батерията.