Доставчикът на индустриална техника IC Insights публикува извадки от доклада си, който съдържа анализи за автомобилната електроника, Интернет на нещата, таблети, PC-та, смартфони, медицински и здравни системи и други зрели и нововъзникващи електронни системи.

Той показва, че по-голямата част от настоящите притежатели на мобилни телефони заменят апаратите си със смартфони.

„Умните” телефони са съставлявали над 50% от общите доставки на телефони за първи път през първото тримесечие на 2013 г. Очаква се смартфоните да достигнат 410 милиона броя през четвъртото тримесечие на тази година и да представляват 80% от общите продажби на телефони за периода.

На годишна база смартфоните за първи път преминаха бариерата от 50% през 2013 г. (54 на сто) и се предвижда да представляват 95% от всички продажби на мобилни телефони през 2019 г.

Снимка 209585

Източник: IC Insights

Докладът предвижда, че Samsung и Apple ще доминират пазара на смартфони през 2015 г., както се случи и миналата година. Взети заедно, двете компании са доставили 504 милиона смартфона и са държали общо 40% дял на доставките на смартфони през 2014 г.

Въпреки че се предвижда двата технологични гиганта да продадат 560 млн. смартфона през 2015 г., общият пазарен дял на продадените бройки вероятно ще се понижи с един процентен пункт до 39 на сто.

Очаква се общите продажби на телефони, произведени от южнокорейската компания Samsung, да намалеят с един процент тази година. Компанията предвижда и слаб ръст на доставките на смартфони на марката – едва 5% при пазар, който се очаква да нарасне с 13% за годината.

Заради скока на поръчките за новия iPhone 6s продажбите на смартфони, произведени от Apple, се очаква да се повишат с 20% през 2015 г.

Изглежда Samsung губи пазарен дял пред многообещаващите китайски производители като Huawei и Xiaomi, докато Apple продължава да доминира сегмента на смартфоните от висок клас.

Очаква се седем от топ доставчиците на смартфони, които са базирани в Китай, да продадат 437 млн. смартфона през тази година, което е с 23% повече спрямо 335-те млн. устройства, доставени през 2014 г. В резултат на това седемте най-големи китайски производители на смартфони ще държат 31% дял от световния пазар на смартфони през 2015 г.

Продажбите на мобилни телефони, които не са смартфони, са спаднали с 24% през 2014 г. и се очаква да се сринат с още 30% тази година. IC Insights предвижда спад и догодина от 28 на сто.

В бъдеще ще става все по-жизненоважно за доставчиците на мобилни телефони да убеждават съществуващата база от абонати, че се нуждае и си струва да плаща повече за най-новите технологии (обикновено смартфон) или че се нуждае от повече от един клетъчен телефон, посочват от IC Insights.