Старата поговорка, че щастливите хора не носят часовници, започна да губи своя смисъл след появата на първото поколение смарт часовници.

Днес, ако забележите човек с подобен малък спътник на ръката, веднага ще ви стане ясно, че той отлично познава себе си в здравословно отношение. Знае кога пулсът му се ускорява, може точно да определи физическата си активност за деня, има точна картинка за качеството на съня си от момента, в който е затворил очи, до момента, в който ги е отворил.

А когато часовникът има достъп до услуги като Google Maps, Google Assistant и Google Pay, които съдействат в организацията на работното ежедневие, това спестява и взирането в смартфона и зависимостта от него.

Наличието на възможности за обаждания, изпращане на съобщения и дори YouTube пък осигуряват лесна и бърза комуникация, че и малко разпускане чрез развлечение.

Снимка 596625

Целта на целия този арсенал е намаляване на стреса чрез стриктно, но същевременно лесно следене на реакциите на тялото на всичко, което ви се случва през деня. Точно това позволяват смарт часовниците от серията Samsung Galaxy Watch5.

Работните часове по правило са осем, но често хората се оплакват от натовареността си едва в края на деня, когато физически усещат натрупалата се умора. Но преди това да се случи и преди стресът да задълбае, превръщайки се във видимо неразположение, има индикатори, с които да следите дали напрежението ви идва много.

Ключът в овладяването на тежките задължения, без това да ви се отразява здравословно, е да знаете когато точно да си вземете кратка почивка, кога имате нужда от раздвижване за разсейване на мислите и кога задължително трябва да поискате отпуска, в която да си отспите.

Не трябва да чакате фазата на пълно изтощение, защото тя е сигнал, че стресовите фактори вече са се задействали и не е сигурно до колко ще е обратим процеса до пълното спокойствие.

Снимка 596623

С Galaxy Watch5 получавате адекватен здравословен профил във всяка една секунда, за да не се стига дотам.

Изненадващо е, че един часовник може да ви опознае толкова добре, че да се превърне във ваш личен съветник, който ви казва кога е време да оставите работата настрани и да си поемете глътка въздух. Затова нека го разгледаме отблизо.

Въведеният още при серията Galaxy Watch4 BioActive сензор минава на ново, по-революционно ниво с Galaxy Watch5, който комбинира три мощни сензора за оптично измерване на сърдечния ритъм, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ.

Снимка 596621

Събрани заедно тези данни осигуряват информация за сърдечния ви ритъм, кръвното налягане и лично ЕКГ по всяко време. Часовникът "наблюдава" сърцето ви, докато работите, а събраните данни могат да покажат дали наистина сте спокоен и стресоустойчив професионалист.

Сърцето е първият орган, който съобщава за аномалии в тялото. Интернет е пълен с истории на хора, които са получили подобна аларма от смарт устройствата си и по-късно в болницата са разбрали, че са предотвратили по-сериозни последствия, тъй като цифрите по екрана са достатъчно обективно свидетелство за разбалансиране по оста работа-почивка. Разбира се, устройството е добър помощник, но е важно винаги да се съветвате с вашия лекар, вместо да се диагностицирате сами.

Ако съумявате да вкарате спортни занимания в натовареното си ежедневие, Galaxy Watch5 е достатъчно интелигентен, за да разбере кога сте тренирали и да не измери тази физическа натовареност като аномалия.

Снимка 596619

Отчитането на здравословните показатели в серията Galaxy Watch5 е още по-точно в сравнение с Galaxy Watch4, защото в Galaxy Watch5 гореспоменатият 3-в-1 BioActive сензор работи в комбинация с други сензори, които осигуряват информация за телесния състав - процент на мазнините, скелетна мускулатура, вода в тялто и други.

Galaxy Watch5 идва и с ръководство за персонални тренировки и следене на напредъка, а цялата серия Galaxy Watch5 идва с най-голямата батерия в часовник Galaxy досега, която ще ви улесни от гледна точка на по-рядкото зареждане (сравнено с предшествениците им).

Това е особено ценно за онези, чиито професионални задължения изискват ежедневно движение и твърде малко статичност, която да позволява често зареждане на устройствата.

В изобилието от възможности на серията часовници вероятно ще останете най-очаровани от качествения анализ на съня. Със сигурност поне веднъж сте се питали какво се случва с тялото ви, когато затворите очи. Науката има много какво да ви каже по въпроса, но Galaxy Watch5 ви дават индивидуален отговор.

Часовниците от серията обръщат много внимание на дишането по време на сън. Евентуалните проблеми и отклонения също се записват и се взимат предвид, когато се измерват стойностите на умората от ежедневието и способността ви да се възстановявате.

Ако преди години се налагаше да прекарате няколко часа в болница за мониторинг, днес може да предоставите тази информация от часовника си и чрез функцията Sleep Scores да проследявате фазите на съня си. А чрез Sleep Couching устройството ще ви помогне да изработите програма, съгласно подадените данни за вашите индивидуални навици по време на сън.

В рамките на едно денонощие може да установите дали натрупалата се работа не дава негативно отражение.

Снимка 596614

Сънят, и по-точно неговата липса, са точен измерител на стреса, а благодарение на Samsung Galaxy Watch5 ще може да получите персонален отговор на въпроса качествено ли си почивате. А това е особено важно - взимането на бързи и адекватни решения, които могат да имат сериозни последици за бизнеса ви или за компанията, в която работите, са пряко зависими от това колко добре отпочинали и бодри сте.

Едва ли някога сте си представяли, че един ден ще използвате часовник с толкова функционалности. Но тези от серията Samsung Galaxy Watch5 не спират дотук.

Серията часовници предлагат да улеснят и работното ви всекидневие благодарение на Google Assistant, с който може да подавате гласови команди, Google Pay, с който може да осъществявате директни плащания, и Google Maps, чрез който ще намирате различни локации директно от китката си.

Впечатляващо е да видим как технологията става по-лека, по-леснодостъпна и по-ефективна, а чрез набора от екстри в часовниците на Samsung Galaxy Watch5 се осигурява достъп до широка гама от приложения, които насърчават към своевременно освобождаване от стреса. Много преди някой колега или бизнес партньор да ви е попитал да не би да се чувствате претоварени и много преди лекар да ви е наложил стриктен режим.

Снимка 596612

Времето винаги е било един от най-ценните ресурси на активните хора и в настоящето все повече се доказва като такъв. А простичкият факт е, че колкото по-умно и редовно следим здравето си, с толкова повече от този ресурс ще разполагаме.