Стартът на войната в Украйна заварва неподготвени бизнесите на територията в страната. Какво се случва с банковия сектор? "Банка Пиреос" в Украйна е от 2007 година. Председателят на надзорния съвет на банката Емил Ангелов е на територията на Украйна още при първите ракетни удари. "Имахме късмет, че сградата на централата на банката е построена скоро и отговаря на всички стандарти, с оборудвано скривалище и т.н.", заяви той в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му в близост до скривалището има военно поделение, като са се усеща трусове, вероятно след удар по него.

Как се извършва банкова дейност в такава обстановка?

Според Ангелов военните действия се водят в тази част на Украйна, която граничи с конфликтните зони от 2014 - Луганск и Донецк. "Частта, в която до преди една седмица руснаците присъстваха и навлязоха в първата седмица е през Беларус и Русия, за да обградят Киев. В други части на Украйна не се водят военни действия. Има ракетни удари по военни обекти, логистични бази, складове за оръжия и петрол. Цивилната инфраструктира работи - мобилни оператори, ток, вода, банки. Всичките ни клонове работят, освен там, където има военни действия или военни зони", коментира той.

Според Ангелов голяма част от разплащанията се случват дистанционно, голяма част от комуникацията с клиента за прости банкови операции, става дистанционно. Цялата услуга, която засяга средния бизнес е вече дигитализирана. Телекомуникациите работят безупречно и в това отношение няма никакъв проблем.

"Физическото присъствие на клиента е нужно само когато той желае да изтегли/внесе пари или да има достъп до трезорните си касетки. "В подобни случаи банките са длъжни да осигурят тези услуги на клиентите си. Клоновете в зелени зони работят пълноценно"

По отношение на инкасирането това е проблем в клонове с жълти зони. Част от мъжете от персонала беше мобилизиран, охранители и отговорници по сигурността. "Предадохме инкасовите коли на армията. В момента инкасираме с жени и там, където имаме персонал от мъже", коментира той.

По думите му има много сериозен контрол по мостове, следи се какво се пренася и е голямо предизвикателство да се инкасира.

"Въведена е кредитна ваканция не само за граждани, но и за фирми. Централната банка на Украйна оказва подкрепа на бизнесите, финансиране на преместването на бизнесите от източната част на Украйна към западната. Има програми, които засягат стратегически производства и такива, които покриват риска на банките", коментира Ангелов.