Икономическата ситуация в страната е трудна, като причините за това състояние са много.  На първо място българската икономика все още не е достигнала нивото на конкурентоспособност, каквото се очаква от една страна-членка на ЕС. Това рефлектира върху настоящата ситуация, защото кризата, която се случи в Европа след руското нашествие в Украйна доведе до повишаване на цените на електроенергията, на цената на газа и от там на цялата продукция, която се произвежда. България обаче има един плюс в ситуацията, защото много малка част от тока у нас се произвежда от газ. Това обобщение направи бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

Финансовият министър очаква в пленарна зала "депутатите да проявят разум"

Според Шулева, така както внезапно беше спрян достъпът до руски газ, може да бъде секнат и този до руско ядрено гориво. Разликата обаче е, че синьото гориво спря без предупреждение, докато при ядреното гориво имаме повече от 2 години време, в което могат да се търсят алтернативи.

По отношение на пенсионната система,

бившият социален министър е на мнение, че през последните години се наблюдава едно доста волантаристично поведение от страна на държавата.

"Създадоха се редица диспропорции, които нарушиха основни принципи на пенсионната система", каза тя и припомни, че още от времето на кабинета Борисов 3 се наблюдаваше увеличение само на минималните пенсии, което доведе до сближаване на пенсиите между хората с различни осигурителни доходи и стаж.

За пет месеца НОИ изплати 5.8 милиарда лева за пенсии

За пет месеца НОИ изплати 5.8 милиарда лева за пенсии

Годишното увеличение възлиза на 9.3%

Диспропорции се появиха и, когато отиващото си правителство на ГЕРБ реши да раздава "на калпак" т. нар. "ковид" добавки, каза още тя.

Според Лидия Шулева реформата, която е изключително навременна е предложението от 1 октомври да бъдат преизчислени старите пенсии, които "седят" на средните осигурителни доходи от 2008 година. Това е така, защото от 2008 г. насам средният осигурителен доход е нараснал многократно повече отколкото "швейцарското правило". Поради тази причина старите пенсии изостават значително от новоотпуснатите.

Според нея в тази ситуация на демографска криза и отлив на работещо население към чужбина единственият начин да се получават нормални пенсии е част от тях да се покрива от данъци. 

"Няма никакъв друг начин, защото ако трябва да се увеличат осигуровките, за да може да се покрие дефицита, то те ще станат непосилни за бизнеса. Така, че единственият шанс е тази тежест на плащане на пенсиите да се разпредели между данъци и осигуровки", каза още бившият министър на труда.