Фармацевтичният гигант AstraZeneca обяви, че своето подразделение Alexion ще купи от конкурента Pfizer портфолио от генни терапии за редки болести на стойност до 1 млрд. долара, предаде "Ройтерс". При пазарна реализация американската компания ще получава и процент от продажбите.

Контекст: Както обяснява на сайта си имунологът д-р Цветелина Великова, генната терапия цели замяната на даден дефектен ген, който е в основата на наследственото заболяване. Внасянето на "правилна" ДНК чрез вирус (напр. малките и безопасни за хората адено-асоциирани вируси - AAV) е един от начините за постигане на това, но главно предизвикателство се явява имунната система.

Една от стратегиите за преодоляването му е промяна на капсидните протеини (белтъчната обвивка) по начин, който не позволява да бъдат разпознати.

AstraZeneca инвестира $360 милиона в ново производство

AstraZeneca инвестира $360 милиона в ново производство

Компанията отваря производствен център в Ирландия, за който се твърди, че ще разработва лекарства срещу Covid-19

Създаването на ефективни генетични терапии е важно, защото сред над 7-те хиляди болести, класифициращи се като "редки", около 80% се смятат за свързани с генни мутации.

Детайли: В рамките на сделката Alexion ще получат достъп до разработки именно по отношение на AAV вирусите, използвани за генетични терапии.

Освен това, компанията анонсира, че ще направи опит да привлече част от експертния екип на Pfizer, който е разработил портфолиото.

Pfizer преговаря за придобиването на Seagen за над $30 млрд.

Pfizer иска да купи компания за иновативно онколечение за над $30 млрд.

Тя беше и в полезрението на Merck

Още нещо: Това е поредна стъпка на AstraZeneca в областта на генетичните терапии след придобиването на специализираните компании Alexion през 2021 г. и LogicBio през 2022 г.

Какво предстои: Плановете са сделката с Pfizer да бъде финализирана през третата четвърт на тази година.