Изкуственият интелект сякаш навлиза във всичко напоследък, но не е далеч моментът, в който AI ще Е всичко. Поне ако вярваме на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс - човек, известен с това, че има известна представа от технологичните тенденции.

Според него голямата промяна ще дойде с внедряването на т.нар агенти с AI, които ще могат автономно да вършат много от нещата, които в момента изискват човешка намеса и на които се крепи дигиталната икономика.

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Контекст: Вероятно вече сте пробвали чат бота ChatGPT или поне сте чували за него. Той е нещо много различно от AI агентите - просто връща информация по заявка от потребителя. В този смисъл ботът е зависим от човешката намеса.

Агентите, от своя страна, имат възможност да вземат решения за стъпките, които е необходимо да направят, за да изпълнят дадена задача.

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Бързата инвазия на технологиите притесни администрацията на Джо Байдън

Най-общо казано, ако на таблото на колата ви се появи съобщение за грешка и попитате ChatGPT какво да правите, той ще ви напише евентуална причина за проблема и стъпки какво да направите. AI агентът също ще ви даде обяснение, но също така ще запази час при вашия механик; ще ви даде предложение за най-безопасния път, по който да закарате автомобила до сервиза и ще ви наеме кола под наем за очакваното време на ремонта.

Звучи много футуристично, но на практика няма много причини да не работи - повечето услуги в наши дни са свързани с глобалната мрежа и използват различни автоматизирани протоколи, към които AI може да се включи.

В прав текст: "Никога няма да отворите уеб търсачка отново, няма да отворите платформа за продуктивност и никога няма да посетите Amazon отново", заяви по време на конференция в Сан Франциско Гейтс, цитиран от "Ройтерс".

Според него някои от най-големите имена в интернет пространството днес може да изчезнат утре.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Детайли: Бил Гейтс е на мнение, че бизнесът осъзнава важността на AI агентите и първият, който успее да създаде работещо решение, ще има доминиращо положение на пазара.

Той коментира, че "би бил разочарован", ако Microsoft не участват в тази битка, но по думите му 50-процентов е шансът крайният победител да се окаже стартираща компания.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

От друга страна: AI агентите все още са в по-голяма степен концепция, отколкото реален продукт. Експериментални платформи като AutoGPT работят много ненадеждно и освен това изискват много голям ресурс. Към момента не е ясно как ще бъдат разрешени тези проблеми, особено ако трябва да се постигне глобален мащаб.

Още нещо: Бил Гейтс не пропусна да сподели своето притеснение за пазара на труда и промените, които ще настъпят в него заради AI:

  • Работниците са заплашени от новото поколение хуманоидни роботи, които имат голямо потенциално приложение в индустрията.
  • Генеративният изкуствен интелект се справя все по-добре със създаването и редактирането на текстове и анализа и визуализирането на данни, което може да застраши служителите на административни длъжности.

Според съоснователя на Microsoft и в двата случая не говорим за бъдещи евентуални рискове, а за реална скорошна заплаха.