Администрацията на американския президент Джо Байдън събира мнения относно потенциалните мерки за отчетност на системите с изкуствен интелект (AI), съобщават световните агенции. Причината: изникват все повече въпроси относно влиянието върху националната сигурност и образованието на страната.

ChatGPT - програмата с изкуствен интелект, която наскоро привлече общественото внимание със способността си да генерира бързи отговори на широк спектър от запитвания, попада най-силно във фокуса на властите в САЩ, тъй като се превърна в най-бързо растящото потребителско приложение в историята. То вече има над 100 милиона активни потребители месечно.

Националната администрация по телекомуникации и информация (NTIA), агенция към Министерството на търговията, (съветваща Белия дом относно телекомуникационната и информационната политика) иска данни, защото има нарастващ регулаторен интерес за създаването на "механизъм за отчетност" на изкуствения интелект.

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Компанията ще започне да пуска инструмента първо в Съединените щати и Обединеното кралство

Агенцията иска да знае дали има мерки, които могат да бъдат въведени, за да гарантират сигурност, "че системите с изкуствен интелект са законни, ефективни, етични, безопасни и като цяло надеждни", пише Reuters.

Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че предстои да се разбере дали изкуственият интелект е опасен. "Според мен технологичните компании носят отговорността да се убедят, че продуктите им са безопасни, преди да ги направят публични", коментира президентът на САЩ.

ChatGPT, който изненада някои потребители с бързите отговори на въпроси и разгневи други с неточностите си, е създаден от базираната в Калифорния OpenAI, като се радва на стабилна финансова подкрепа от Microsoft.

Все повече големи международни компании се интересуват от изкуствения интелект и го използват все по-масово. Наскоро гигантът Google отвори достъп до чатбота си Bard, който ще се конкурира директно с ChatGPT.

Новината идва на фона на надпреварата между големите технологични гиганти Google, Microsoft, Facebook и други да разработят и внедрят инструменти с изкуствен интелект, след неотдавнашния успех на ChatGPT.

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Приложението е подобно на Slack