Британската авиокомпания British Airways скоро ще започне да захранва самолетите си с гориво, получено от ежедневния битов отпадък. Превозвачът работи върху план за изграждането на завод във Великобритания, който да преработва отпадък, произвеждайки гориво.

В него ще се събира битовия боклук от домакинствата, като памперси и чаши от кафе и ще се преработва в устойчиво самолетно гориво. В свое изявление British Airways e заявила, че заводът ще поема повече от 500 000 тона отпадъци, които не подлежат на рециклиране всяка година.

От авиокомпанията са посочили, че новата технология ще намали емисиите на парникови газове със 70% за всеки тон използвано устойчиво самолетно гориво вместо тон конвенционално гориво.

Планът за проекта, който ще се намира в североизточната част на Линкълншир е разработен от дружеството Atalto Immingham Limited. То е съвместно сътрудничество, съставено от British Airways, Shell и компанията за устойчиви горива Velocys, която финансира по-голямата част от проекта.

Ако финансирането и довършителните процеси по проекта бъдат изпълнени в срок, изграждането на завода трябва да започне през 2021 година. Очакванията са най-рано производството на гориво от битов отпадък да започне през 2024 година.

Според Алекс Крус, председател и главен изпълнителен директор на British Airways, устойчивите горива могат да се окажат ключова промяна за авиоиндустрията.

"Този ход е важна стъпка от процеса за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и изпълнението на поставените цели за въглеродно неутрални емисии, които влизат в сила от 2020 година", допълва той.