Изхвърлянето на храна е един много, много голям проблем в глобален мащаб. Около 1,3 милиарда тона храна, предназначена за консумация от хората, отива на боклука всяка година, изчисляват от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Икономическият ефект от този факт също е доста впечатляващ. Според изчисленията на експертите изхвърлянето на хранителни продукти струва грубо 680 милиарда долара на развитите икономики и още около 310 милиарда долара на развиващите се страни.

Една технологична компания обаче се е нагърбила с амбициозната задача да реши този проблем. Winnow, която има офиси във Великобритания, Сингапур, Китай и Обединените арабски емирства, е разработила "умна" технология, която позволява на ресторантите и другите професионалисти от сферата да редуцират изхвърлянето на продукти и с това да намаляват своите разходи.

"В професионалните кухни е много трудно да разбереш кое отива в боклука, как това се е случило и защо", обяснява съоснователят и изпълнителен директор на компанията Марк Зорнес, цитиран от CNBC.

Той допълва, че работата в тях е много динамична и сложна. "Ние осигуряваме платформа за данни за дадена кухня, свързани с това кои продукти как се използват. Тя информира главния готвач по какъв начин се употребяват те и му дава предложения за оптимизиране на работата", казва още Зорнес.

Системата работи много просто - под кошчетата за боклук в кухните има разположени сензори, които отчитат какво се изхвърля в тях. След това информацията се предава на специален Winnow таблет. На него работещите там могат да видят какво е било изхвърлено и да преценят дали би могло да се ползва или не.