Една от водещите световни банки и гигант на глобалния златен пазар предприема смела стъпка към бъдещето на търговията с благородния метал - HSBC представи платформа, която използва blockchain за удостоверяване на собствеността на златото в своя лондонски трезор, съобщава Bloomberg.

Всяко кюлче се превръща в токен, който лесно може да бъде търгувано през системата на банката. Точното съотношение е 0,001 тройунция за токен срещу 400 тройунции за кюлче.

Депозити, имоти или злато -  в какво да вложите спестяванията си?

Депозити, имоти или злато - в какво да вложите спестяванията си?

Стойне Василев, независим финансов консултант, с ценни съвети в подкаста "Силата на инвестициите"

Още през 2016 г. имаше опит в тази посока с партньорството между Paxos и Euroclear, но то продължи само година. Крипто стартъпът и в момента предлага токен, гарантиран с физическо злато - Pax Gold, който има обща пазарна стойност от 479 млн. долара, отбелязва международната бизнес медия.

Разликата сега е в мащаба - HSBC е ключов играч на пазара в Лондон, където всеки ден се купува и продава злато за по 30 млрд. долара. В района на британската столица в различни трезори са складирани почти 700 000 кюлчета на стойност около 525 млрд. долара. До момента този пазар продължаваше да разчита на остарели методи за сключване на сделки и проследяване на собствеността. Според HSBC blockchain може да помогне именно в тази посока.

Трябва ли да купувате злато в момента?

Трябва ли да купувате злато в момента?

В момента то е почти толкова надценено, колкото и в най-лошите му времена от новата история

Системата ще се надгражда, като ще позволява директно инвестиране в злато, а и в други благородни метали.

Новината не идва във вакуум - през последната година редица световни финансови институции като JPMorgan Chase и Goldman Sachs представиха свои продукти, които използват blockchain. Технологията, позната от крипто валутите, има редица предимства, сред които е липсата на нужда от посредници и ангажиране в бавни и скъпи традиционни процеси и високо равнище на сигурност на данните за транзакциите.